web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Započela Hrvatska flautistička akademija

KARLOVAC – Glazba je jezik koji ne poznaje granice. Ni one dobne, ni one među zemljama. Svjedoči tome 1. Međunarodna ljetna akademija za flautu koja je jučer započela u Karlovcu. Naime, najmlađi sudionici akademije su osmogodišnjaci Petra Karaban iz Vinkovaca i An Černe iz susjedne Slovenije, dok je najstarija sudionica 59-godišnja Irkinja Isolde Dilion. Na akademiji sudjeluje ukupno 25 sudionika iz 10 zemalja, kaže nam Petar Ćurić, organizator Hrvatske flautističke akademije.

Karlovac je, inače, po prvi puta domaćin jedinstvenom glazbeno-edukativnom događaju – Hrvatskoj flautističkoj akademiji. Flautisti iz čitave Europe došli su u grad na četiri rijeke, kako bi u osam dana intenzivnih seminara, majstorskih tečajeva, predavanja, okruglih stolova i vrhunskih koncerata, svjedočili veličanstvenom koncentratu talenta, virtuoznosti i muzikalnosti na jednom, za suvremenu klasičnu glazbu iznimno značajnom, a opet relativno sićušnom instrumentu – flauti.

Obzirom da su zadovoljni odazivom i brojem sudionika, organizatori najavljuju da prva akademija neće biti posljednja, već dolazak vrhunskih glazbenika u naš grad možemo očekivati i u budućnosti.

Prijepodneva i poslijepodneva su rezervirana za edukaciju, a večernji sati za koncerte. Završni koncert bit će održan na sam rođendan grada Karlovca, 13. srpnja u 17 sati u Gradskom kazalištu “Zorin dom”.

Neki od predavača na akademiji su najbolji svjetski jazz flautist James Newton, majstor izvođač suvremene eksperimentalne glazbe za flautu Pierre Yves Artaud i guru interpretacije klasičnog repertuara Wissam Boustany, stoga ako ste ljubitelj gazbe, nikako ne propustite ovu kulturnu poslasticu.