web karijera 1160*120
web struka 1160*120

ZAVRŠETAK “KORABLJE” U PROSINCU!

KARLOVAC– “Društvo za promicanje kulture življenja Zvono uz Kupu” najavilo je danas početak izgradnje replike žitne lađe koju će izgraditi u sklopu projekta Žitni put, Kupa- Sava koji je financiran iz sredstava IPA Prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina u okviru 2. natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava. Nositelj projekta Općina Pokupsko i partneri Grad Karlovac, Karlovačka županija, TZ Sisačko-moslavačke županije, TZ Brodsko-posavske županije, Razvojna agencija Karlovačke županije Karla d.o.o i Društvo Zvono uz Kupu, od žitne lađe očekuju da privuče turiste na novu turističku destinaciju.

Prije 2. svjetskog rata na ovom području bila je razvijena djelatnost lađarstva, ali s naglaskom na ekonomske svrhe kao npr. trgovine i razmjene dobara. Želja je da se ovim projektom skrene pozornost na razvoj kontinentalnog turizma.

Korablja je zapravo predstavljala najveći brod-lađu koja je plovila na relaciji Kupa- Sava. Nacrt za novi izgled Korablje izradio je dipl.ing. brodogradnje Nikola Brnardić. Očekivani završetak ovog projekta predviđa se za prosinac ove godine, nakon čega slijedi još i registracija, osiguranje broda i test probne vožnje od otprilike 10 sati. Ukupna vrijednost projekta iznosi 662 000 eura, od čega Grad Karlovac sufinancira projekt s 15000 eura i Karlovačka županija sa 9700 eura.

Nizom projektnih aktivnosti uspostavit će se prekogranična regionalna suradnja, unaprijediti različiti proizvodi i usluge destinacije Žitni put, a sama lađa trebala bi dati dodanu vrijednost područja. 24 metra dugačka i 4 metra široka replika žitne lađe imat će kapacitet za 50 putnika. Duljina plovidbe i sami turistički aranžmani prilagođavat će se vodostaju rijeke Kupe, godišnjim dobima ali i potrebama turista.