porezna_uprava

ZAGREB/KARLOVAC – Višemjesečni rad bez plaće praksa je s kojom se nažalost sve češće susreću brojni građani Hrvatske. Kako bi se stalo na kraj modernom robovlasništvu, Ministarstvo rada odlučilo je objaviti “listu srama”, odnosno liste poslodavaca koji svojim radnicima nisu isplatili plaće i doprinose zadnja tri mjeseca. Porezna uprava je u više od deset tisuća tvrtki evidentirala oko 55 tisuća radnika kojima poslodavci nisu uplatili plaće i doprinose. Uglavnom je riječ o tvrtkama koje su u blokadi i koje imaju samo jednog zaposlenog.

Sindikati kažu kako treba javno reći tko ne isplaćuje plaće no smatraju da radnicima to neće baš puno značiti. Povjerenik Saveza samostalnih sindikata Karlovačke županije Nikola Badovinac se slaže da od objave popisa neplatiša najvjerojatnije neće biti ništa, jer rijetki su oni radnici koji će zbog toga dobiti svoju dugo čekanu plaću.

Uz svu nezaposlenost s kojom se Hrvatska svakodnevno bori, mnogi radnici mjesecima čekaju svoju plaću. Iako je zakonom određeno da je neisplata plaće kazneno djelo, on se ne provodi.

Iako sindikalisti ne vjeruju da će tvrtke koje se nađu na toj listi požuriti isplatiti zaostale plaće radnicima, u Vladi pojašnjavaju da je namjera da lista srama posluži za buduće kontrole inspekcije rada.