web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Grad aplicirao projekt za financiranje pomoćnika u nastavi, a njih 13 danas primilo diplome

KARLOVAC – Uključivanje djece s posebnim potrebama ili teškoćama u razvoju u redovni obrazovni sustav od neprocjenjive je važnosti za socijalizaciju i kasniji život tih osoba. Važnost pomoćnika u nastavi prepoznao je i grad Karlovac koji godinama financira njihov rad.

U kontinuiranoj brizi koju grad Karlovac vodi za svu djecu u školskom sustavu djeca s teškoćama u razvoju imaju posebno mjesto, stoga Grad pronalazi različite mogućnosti i načine financiranja pomoćnika u nastavi.

Ove godine ukazala se mogućnost da se na europski socijalni strukturni fond aplicira projekt Potpora razvoju inkluzivnosti redovnih osnovnih škola u Karlovcu radom pomoćnika u nastavi. Ako projekt prođe time će se osigurati financiranje 15 pomoćnika u nastavi.

Što se pak tiče pomoćnika u dječjim vrtićima dosadašnjih godina bili su zaposleni preko javnih radova, odnosno u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, a provedene su i edukacije odgajatelja u vrtićima, kako bi sve potrebe bile zadovoljene. Ukupna vrijednost projekta je veća od 600 tisuća kuna, a rezultati se očekuju u rujnu.

Rujan i rezultate Natječaja sigurno će s nestrpljenjem čekati 13 polaznika stručnog osposobljavanja za pomoćnika u nastavi. Prvi put u Hrvatskoj je realiziran projekt u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Zagreb i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Karlovac kojim su osposobljeni pomoćnici u nastavi.

asistenti_diplome1

Zahvaljujući edukaciji koju su prošli pomoćnici će biti u stanju nositi se s izazovima svog novog zanimanja, u nešto više od dva mjeseca, točnije 218 nastave slušali su deset modula od odgojno – obrazovnog uključivanja, osnove razvoja djeteta i učenja, do komunikacije u školi, strategije poučavanja pismenosti i matematike, a imali su prilike izvoditi i vježbe.

Ovo je prvih 13 školovanih pomoćnika, no na tome se neće stati, a voditelji edukacije uvjereni su da će ih veliki dio pronaći posao u novoj školskoj godini.

Potreba za pomoćnicima je velika, a trebali bi biti educirani i pomoćnici za rad u dječjim vrtićima. Novoobrazovani pomoćnici u nastavi vjerojatno će uspjeti pronaći posao, no na koji će im način taj posao biti plaćen vidjet ćemo, a iz Zavoda za zapošljavanje poručuju kako će i ove godine sudjelovati u njihovom financiranju.

Ako i ne uspiju pronaći posao u Hrvatskoj sa primljenim diplomama mogu raditi u bilo kojoj europskoj zemlji, ali i diljem svijeta, jedini je uvjet da govore jezikom te zemlje.