Turizam cvjeta; rastu brojke u odnosu na lanjsku godinu

KARLOVAC – Broj turista u odnosu na proteklu godinu na području Grada Karlovca, ali i Karlovačke županije raste, dobre su to vijesti iz turističkih zajednica Grada Karlovca i Karlovačke županije. Svakako je zanimljivo za spomenuti da je Karlovac u prvih šest mjeseci ove godine posjetilo najviše turista iz Republike Koreje, Njemačke i Poljske.

Što se tiče dolazaka turista u sam grad Karlovac, u prvih šest mjeseci ove godine statistika je bolja, i to za osam posto u odnosu na isto razdoblje lani.

– Ove godine imamo 8,5 tisuća dolazaka i 12.600 ostvarenih noćenja. Rekao bih još da su najveći broj noćenja ostvarili smještajni objekti Hotel Korana Srakovčić, Hotel Europa i Autokamp Radonja, izjavio je Andrej Grgurić iz Turističke zajednice Grada Karlovca.


Grad na četiri rijeke osim Poljacima i Nijemcima ove godine posebno je bio zanimljiv turistima iz Republike Koreje.


– Htio bih naglasiti zanimljivost da je Republika Koreja za 900 posto povećala dolazak u odnosu na 2013. godinu. Riječ je o turistima koji dolaze putem agencije, dakle to su agencijski gosti, oni pretežno noće u Hotelu Korana Srakovčić i Hotelu Europa i borave jednu noć, kaže Grgurić.


karlovac01

Pored stranih, u Karlovac dolaze i domaći gosti, doduše u puno manjem broju. Za ilustraciju, omjer domaćih je 25 naspram 75 posto inozemnih gostiju. Slična situacija je i na području Karlovačke županije koju već tradicionalno u većem broju obilaze strani gosti.


– Za 2013. godinu imamo podatke za cijelu godinu, a zabilježili smo da je udio domaćih gostiju vrlo mali. Tako ih je lani bilo 16 posto, sve ostalo strani su turisti. Kad govorimo o stranim gostima valja reći da Rakovica ima naveći udio stranih gostuju, čak 96 posto, dok Ogulin ima sasvim obrtnutu situaciju, oni pak imaju 60 posto domaćih gostiju. Te brojke samo su pokazatelj orijentacije pojedinih gradova i općina kod segmentiranja turističke ponude, rekla je Dina Begić, direktorica Turističke zajednice Karlovačke županije.


Festival_bajki_2014_naslovnica

Nije potrebno posebno naglašavati da je domaće goste u Ogulin između ostalog u velikom broju privukao originalni Festival bajke. Inače, Karlovačku županiju u prvih šest mjeseci posjetilo je 13 posto više turista nego lani kada je zabilježeno 324 tisuće noćenja. Omiljena destinacija turistima je Rakovica, a ovaj lagani porast za turističke djelatnike dobar je razlog za optimizam.


– Brojke su generalno dobre za ovu situaciju i u laganom rastu iz godine u godinu, zaključuje Dina Begić.


Andrej Grgurić iz karlovačke Turističke zajednice kaže kako za sada još uvijek ne možemo govoriti o ovom dijelu srpnja, ali za prvih šest mjeseci bilježimo blagi porast dolazaka i noćenja.


Hoće li do kraja godine broj dolazaka i noćenja turista rasti ili pak padati tek ćemo vidjeti, a ako je suditi po prvih šest mjeseci mogli bismo zaključiti da razloga za optimizam svakako ima.