web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Šimširov moljac napada živice

KARLOVAC – Mještani Gradca ovih dana muku muče sa spašavanjem šimširovih živica.

Po svemu sudeći napao ih je štetnik koji je u Europu došao iz Kine još 2006. godine. Prvo se pojavio u Njemačkoj, a u Hrvatskoj je uočen 2012. godine.

Riječ je o šimširovom moljcu, kojeg je dr. sci. Dinka Matošević iz Zavoda za zaštitu bilja pri Hrvatskom šumarskom institutu, prvi puta uočila prije dvije godine u Istri. Mještanka Gradca Ana Lovrić kaže kako joj je poveći broj šimširovih moljaca u samo 48 sati pojeo dobar dio živice. Srećom, priča Ana, živicu su tretirali incekticidom te se situacija sada popravlja.

– To je sve bilo puno neke paučine, a ispod nje puno malih gusjenica. Pojele su mi dobar dio živice, a ni kod ostalih susjeda koji imaju šimširovu živicu situacija nije bolja. Srećom da smo uzeli taj insekticid od kojeg čini se sitacija popravlja, kaže Ana.

sm1

U Europi se o toj invanzivnoj vrsti još uvijek malo zna, kaže Margita Budiselić Kutle, rukovoditeljica Savjetodavne službe za poljoprivredu Karlovačke županije, ali napominje da su poznata dva načina odstranjivanja tog štetnika s biljke. Prvi je ekološki najprihvatljiviji – mehanički način te onaj već dobro poznati način pomoću insekticidida.

-Mehanički se mogu uklanjati zapreci u kojima gusjenica prezimljava preko zime tako da se oni sakupljaju i spaljuju kako bi se spriječio razvoj nove generacije. Tijekom proljeća i ljeta kada se primijete gusjenice grmovi se mogu protresti i gusjenice će pasti na zemlju gdje se onda mogu mehanički uništiti. Kao učinkovita metoda pokazalo se i pranje grmova visokotlačnim čistačima – kaže Margita Budiselić Kutle.

Kemijski se šimširove moljce može suzbijati insekticidima (najprihvatljiviji su oni neškodljivi za pčele), ali dok su gusjenice što mlađe i nisu zaštićene u zapretku jer tada insekticid vrlo slabo dopire do njih. Savjetuje se i prekrivanje biljaka folijom dan-dva nakon prskanja kako bi se uništio što veći broj gusjenica.

sm3

U Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi naglašavaju da treba biti uporan i stalno raditi kontrole, jer gusjenice se javljaju već od ožujka, a u zemljama jugoistočne Europe imaju tri generacije godišnje.

-Znači javljaju se od trećeg mjeseca pa sve do listopada, dakle kontinuirano rade štetu. U početku se teško uočavaju jer su u sredini grmića i gusjenice su sitne. Stoga bi bilo dobro da ljudi već od ožujka kontroliraju živice da se to već od starta rješava. Kasnije je poprilično kasno jer su odrasle gusjenice vrlo proždrljive i vrlo brzo naprave štetu – objašnjava Budiselić Kutle te dodaje da bi se ove štetnike, nakon što ih se odstrani s biljke, trebalo spaliti.