web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Oprez, nakon poplave vrebaju zaraze!

KARLOVAC – Nakon što je najgore prošlo, oni koji su imali tu nesreću da im je voda prodrla u kuće, rade punom parom kako bi se stvari što prije vratile u normalu.

Posla je puno, a dodatno brine strah od zaraza koje bi se mogle javiti uslijed nečistoće, mulja i otpada koje je poplava ostavila za sobom. Zato je nakon poplave, osim samog mehaničkog čišćenja, potrebno izvršiti detaljnu dezinfekciju kuća i objekata. Pritom, prvi savjet glasi: osobnu higijenu pojačati do maksimuma, što češće prati ruke zdravstveno ispravnom vodom i po mogućnosti dezinfekcijskim sredstvom.

Kako djelatnici Zavoda na teren izlaze u dogovoru s drugim službama savjetuju građanima da sami provedu čišćenje prostora i to najprije mehaničko čišćenje, zatim dobro pranje vodom i deterdžentom i potom dezinfekcija podova i ostalih površina uobičajenim dezinficijensima u kućanstvu.

Za piće se preporuča koristiti isključivo vodu iz gradskog vodovodnog sustava. Svi koji koriste vodu iz individualnih vodoopkrbnih objekata kao što su bunari, izvori i pumpe moraju ih naime obavezno sanirati prije ponovne upotrebe. Oprezan treba biti i sa voćem i povrćem iz poplavljenih vrtova. Takvo povrće potrebno je prije konzumacije termički obraditi.

Također bi trebali pojačati i osobnu higijenu. Inače, ukoliko građani trebaju bilo kakav savjet oko sanacije slobodno se mogu javiti Zavodu za javno zdravstvo na Dubovcu ili na broj telefona 411-258.