web karijera 1160*120
web struka 1160*120

U sklopu projekta ”Vijeće tržišta rada – radovi u tijeku” prezentirani aktualni natječaji

KARLOVAC – Jedna od aktivnosti na projektu ”Vijeće tržišta rada – radovi u tijeku” je i današnja prezentacija aktualnih natječaja zanimljivih za predstavnike jedinica lokalne samouprave i županijske službe. Inače Vijeće tržišta rada započelo je s radom još 2011. godine s ciljem provedbe strategije razvoja ljudskih potencijala Karlovačke županije kako bi olakšali zapošljavanje, a samim time i smanjili nezaposlenost.

Jedna od tema ovog projekta je i bolji razvoj partnerstva među dionicima, prvenstveno predstavnika javnih ustanova i gospodarstvenika kako bi dobili više projekata čime bi se stvorile dodane vrijednosti, ali i poticalo zapošljavanje. Najveća mogućnost za ostvarenje tog cilja su fondovi Europske unije, a trenutno je otvoreno nekoliko natječaja.

– Jedan od najzanimljivijih je fond za razvoj turizma, ima natječaja za udruge, za projektnu dokumentaciju, poduzetnike. Dosta je natječaja, ali mi imamo problem što nemamo dovoljno konzultanata i dobro ekipirane timove i zato naša regija zaostaje u projektima. Naš cilj je da što više povežemo razne aktere da bi krajnji rezultat bio manje nezaposlenih, više projekata i više riješenih razvojnih stvari na području naše županije, kazao je Mile Sokolić iz Razvojne agencije Karle.

Da bi to postigli valja pratiti i stanje nezaposlenosti, ali i strukturu nezaposlenih. Tako je prema podacima Vijeća u našoj županiji iznimno visok udio nekvalificiranih radnika, točnije 36%. Velik je broj nezaposlenih žena, mladih koji se nemaju gdje zaposliti jer se smanjuje i broj radnih mjesta. Zadatak je stoga utvrditi kakve radnike gospodarstvenici trebaju kako bi mlade usmjeravali na školovanje za ta određena zanimanja i na taj način stvoriti balans između ponude i potražnje, zaključio je Sokolić.