web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Klizište na Starom gradu: Loše gospodarenje stiže na naplatu?

KARLOVAC – Nevrijeme koje je nedavno zahvatilo Karlovac izazvalo je brojne probleme, jedan od najvećih su svakako brojna klizišta koja su aktivirana zbog obilnih padalina. Jedno takvo pojavilo se i na Starom gradu Dubovcu.

Nebriga, odnosno neadekvatan odnos prema gradini došao je na naplatu, smatra kustos Gradskog muzeja Lazo Čučković koji dodaje da ne želi plašiti javnost jer situacija nije kritična, no ako se nastavi ovakav odnos prema Starom gradu mogla bi postati.

Klizišta nisu nikakva novost, zabilježeno je i jedno pokraj kule C kad je došlo i do puknuća vanjskog dijela zida, no činjenica je da se Stari grad zanemaruje, kaže Čučković. Krivce treba tražiti na nekoliko adresa, no veliku odgovornost snosi Konzervatorski odjel u Karlovcu koji je nakon obnove krovišta zaustavio radove na drenaži oko gradine koje je trebalo financirati Ministarstvo kulture. Ova odluka svakako je utjecala na pojavu klizišta, smatra Čučković.

Neznanje je također jedan od razloga zašto se gradina nalazi u današnjem stanju, često su izvođeni neplanski radovi, primjerice postavljanja javne ravjete, provlačenje kablova, čak i sadnja drveća, ali i izgradnja drvenih stepenica koje vode do ulaza. Sve to kumovalo je i ovom novom klizištu, koje je došlo do samih zidina. Temelji Dubovca su dosta duboko, stoga opasnost od urušavanja za sada ne postoji, no treba biti svjestan da je humak na kojem se gradina nalazi nastao dugotrajnim odlaganjem otpadnog materijala, stoga nije potpuno stabilan, odnosno trebalo bi voditi više brige o samom okolišu dvorca, smatra Čučković.

Sad kad je već došlo do klizišta bilo bi dobro provesti arheološka istraživanja ispod ove kule, koja do sada nisu obavljena, a zatim sanirati, dodaje Čučković. Smatra kako rješenje nije da se prostor da ugostiteljima na korištenje, već bi lokalna zajednica trebala pronaći model upravljanja gradinom, osobito ako se želi razvijati turistička ponuda.

Na upit koji smo uputili prema Konzervatorskom odjelu je li istina da su stopirali radove na drenaži oko dvorca do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor, dok su iz Grada poručili kako je evidentirano 60-ak klizišta na gradskom području, trenutno se prikupljaju podaci, a potom će se vidjeti što i kako dalje.

Stari grad Dubovac stoga i dalje ostaje na čekanju, možemo se samo nadati da će dočekati bolja vremena.

stari_grad_kliziste1