Sezona je peludi ambrozije, ovisno o vremenskim uvjetima najgore je tek pred alergičarima

KARLOVAC – Sezona peludi ambrozije u zraku grada Karlovca je počela, mjerenjima koje se provode utvrđen je porast dnevnih koncentracija. To znači da su osobe koje pate od alergijskih reakcija na ovu biljku počeli osjećati simptome, a to će ovisno od vremenskih uvjeta tako biti do polovice listopada.

Alergije mogu biti različite, a obično se manifestiraju simptomima poput curenja nosa, kašljenjem, kihanjem,no simptomi mogu biti i opasni po život, poput anafilaksije i anafilaktičkog šoka.

U vremenu u kojem cvijeta ambrozija preporuka je što više vremena boraviti u zatvorenom prostoru, češće prati ruke i kosu te provoditi higijenu dišnim putovima izotoničnim otopinama. Ako se uz respiratorne tegobe primijete i teži simptomi kao što su problemi s probavom praćeni povraćanjem i dijarejom, preporuka je da se osoba javi svojem obiteljskom liječniku.

Alergičari znaju i da ako suše rublje na zraku moraju biti oprezni jer pelud se skuplja na svim površinama, dodaje voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju Željka Cerovac.

Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije od 2008. godine provodi mjerenja koncentracije peludi biljaka u zraku. Potrebno je stoga pratiti peludne prognoze koje možete pronaći na stranicama Zavoda za javno zdravstvo, grada Karlovca koji i financira ovaj projekt, te u lokalnim medijima. Testiranja pak možete obaviti u Općoj bolnici Karlovac.

Ova godina odstupa od prethodnih jer sezona je počela već u siječnju zbog toplog vremena, tada je zbog snijega i konačno kiše došlo do nižih koncentracija peludi u zraku, što je dobro za osobe koje pate od alergija, no osobe alergične na ambroziju ipak nisu uspjele izbjeći teškoće uzrokovane koncentracijom peludi ove biljke u zraku. Prošle godine vrh sezone bio je 7. rujna, a kako će biti ove vidjet ćemo, no u slučaju lijepog vremena moguće je da i nakon rujna bude tegoba.

Pelud ambrozije može proći i do 300 kilometara, stoga problem ne mora biti isključivo područje Karlovca, već vjetrom dolazi pelud iz drugih područja, što je više zapuštenih površina to je veća mogućnost za višu koncentraciju peludi ambrozije u zraku.