web karijera 1160*120
web struka 1160*120

I dalje veliki gubici u vodoopskrbnoj mreži; projekata ima, nedostaje novca za realizaciju

KARLOVAC – Gubici u dotrajaloj vodovodnoj mreži Vodovoda i kanalizacije trenutno iznose između čak 43 i 46 posto, ovisno o mjesecu. Još nevjerojatnije zvuči podatak da je prije četiri godine situacija bila još i mnogo gora, te su gubici iznosili vrtoglavih 54 posto. Iako je u posljednjih nekoliko godina u smislu zamjene cjevovoda učinjen značajni napredak, posla je još uvijek mnogo, a jedan od projekata kojime se nastoji popraviti situacija je i rekonstrukcija Domobranske ulice koja je započela jučer. Riječ je o radovima na izmjeni 250 metara starih, dotrajalih vodovodnih i kanalizacijskih cijevi novima, kako bi se smanjili gubici u vodoopskrbnoj mreži, te spriječilo urušavanje kanalizacije koja je u vrlo lošem stanju.

U Vodovodu i kanalizaciji ističu da postoji građevinska dozvola za potez od pješačkog prijelaza kod Zorin doma do ulice Rakovac, no za sada nema novca za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže cijelom tom duljinom. Tek idućih nekoliko godina u planu je izvesti rekonstrukciju na potezu od Zorin doma do Ulice kralja Tomislava te od Smičiklasove do ulice Rakovac. No to je samo jedna od kritičnih točaka, a Karlovac ih je pun.

-Od 120 kilometara kanalizacije na području Karlovca, samo 34 kilometra je nova kanalizacija, a sve ostalo bi je stara kanalizacija koja koja nije vodonepropusna i trebalo bi ju mijenjati. Slično je i sa vodoopskrbom, pogotovo s onim dijelom koji je rađen 60-ih godina kada je napravljeno oko 120 kilometara vodovodnih instalacija u Karlovcu. To su one salonitne cijevi koje je prvenstveno potrebno promjeniti i mi na tome radimo. U posljednje četiri godine napravljen je ukupno 51 kilometar nove mreže – kaže direktor ViK-a Ivan Mrzljak.

U posljednje četiri godine u rekonstrukciju cijevi je uloženo ukupno 46 milijuna kuna, od čega 25 milijuna na vodoopskrbu. Planova je mnogo, no problem su, naravno, financije, pogotovo što od 2012. godine Hrvatske vode više ne prate ove investicije, već se ViK oslanja isključivo na vlastita sredstva i sredstva EU. Najveći dio napravljenog proteklih godina realiziran je upravo zahvaljujući ISPA programu, a u ViK-u ističu da se trenutno intenzivno radi na pripremi velikog novog programa “Karlovac 2”, koji je odobren od resornog ministarstva, a trebao bi riješiti velik dio problema vezano uz gradski sustav vodooprskbe i odvodnje.