Kućanstvima 6 % veći, poslovnim korisnicima 2.7 % manji računi

KARLOVAC – Hrvatska energetska regulatorna agencija HERA prihvatila je zahtjev Gradske toplane te se njihov izračun gotovo u potpunosti podudara s cijenama koje je toplana predložila.

Tako će od 1. rujna cijena snage i cijena energije i za kućanstva i za poslovne korisnike biti nešto manja nego do sada, no unatoč tome, zbog uvođenja dvije nove tarifne stavke – naknade za opskrbu i naknade kupcu, ionako visoki računi građana bit će još veći nego do sada. Podsjetimo, uvođenje novih tarifnih stavki uvjetovano je novim Zakonom i novim Općim uvjetima isporuke toplinske energije. Prosječno kućanstvo plaćat će tako Gradskoj toplani 6 posto veće račune. Za stan od 60m2, račun bi, izračunali su u toplani, bio veći za 26 kuna.

No, za vlasnike poslovnih prostora ovoga puta iz Gradske toplane stižu dobre vijesti. Smanjenje računa bit će simbolično, prosječno 2.7 posto ili 16 kuna za poslovni prostor od 60m2, no svaka kuna manje za režije u današnje vrijeme dobro je došla.

Inače, u toplani ističu da su zadovoljni naplatom za koju kažu da je na godišnjoj razini preko 94 posto. Bez obzira na novo poskupljenje za kućanstva, očekuju da većih problema s naplatom ne bi trebalo biti.