web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Memorijalni turnir u spomen na Antona Tovu Stipančića seli u Dugu Resu

DUGA RESA – “Tova se vraća doma, u svoju Dugu Resu”. Slogan je to ovogodišnjeg memorijalnog turnira posvećenog najvećem sportašu kojega je ikada imala ne samo Duga Resa, nego i čitavo područje Karlovačke županije – Antonu “Tovi” Stipančiću. Naime, nakon dva desetljeća tijekom kojih je bio održavan u Zagrebu, turnir ove godine seli u Stipančićevu rodnu Dugu Resu, s namjerom da tamo i ostane.

Sada već davnih pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća Duga Resa je bila kolijevka stolnog tenisa. Ovdje je odrastao i jedan od najvećih svjetskih stolnotenisača Anton Tova Stipančić. Osvajač ukupno 27 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, te čak 48 puta ovjenčan naslovom pobjednika na međunarodnim turnirima u različitim kategorijama, Tova je bio, te je i nakon svoje smrti ostao dugoreška legenda čiji su rezultati upisani u povijest.

– Ovdje je sve počeo, u ovoj maloj dvorani na stadionu. U malenom stanu pokraj dvorane živjela je Tovina obitelj, roditelji, baka i njih troje djece. Tova je tjednina kroz staklo ulaznih vrata gledao treninge naših igrača. Nakon nekoliko tjedana sam ga pitao želi li i on početi trenirati,  i tako je sve počelo. Bio je talent koji se rađa jedanput u sto godina – kaže dr. med. Josip Trupković, Tovin trener i jedan od organizatora turnira.

Memorijalni turnir posvećen najvećem dugoreškom sportašu nakon njegove je smrti 1991. godine svake godine održavan u Zagrebu. No zbog velikog broja stolnoteniskih turnira u metropoli je interes s vremenom splasnuo, a ne želeći Tovino ime prepustiti zaboravu, organizacije su se prihvatili lokalni veterani stolnog tenisa.

– Kada dugoreški stolnoteniski veterani nastupaju diljem Hrvatske, uvijek se hvale sa svojim Tovom, pa im se često prebacuje da nisu ništa učinili za održavanje uspomene na njega. Zbog toga smo se odlučili na organiziranje turnira – priča Petar Maćešić.

Na turniru koji počinje u nedjelju, 14. rujna u 9 sati, u sportskoj dvorani dugoreškog Učeničkog doma, očekuje se stotinjak sudionika veterana iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a počast nekadašnjem protivniku doći će iskazati i slavni mađarski stolnotenisač Istvan Jonyer.

Narednih godina, kažu organizatori, u planu je širiti broj sudionika i na ostale europske zemlje.