Vojska u Gornjem Mekušju gradi zečje nasipe – poslana tamo gdje Hrvatske vode nisu izgradile nasip

KARLOVAC – Korana u Karlovcu prošle noći rasla je i 15 do 20 cm po satu. U Gornjem Mekušju prometnica je standardno bila pod vodom, no automobili su mogli proći.

– Do kraja dana očekujemo maksimalni vodostaj sve četiri rijeke, a Korana bi mogla doći do 750 cm iako je sada na 729 cm, a vodostaji u gornjim tokovima su u laganom padu, izavila nam je Biljana Željeznjak iz Hrvatskoh voda.

Upravo na zahtjev Hrvatskih voda i DUZS-a u Karlovac stiglo i 100 vojnika kako bi ni manje ni više nego punili vreće i radili zečje nasipe oko kuća u Gornjem Mekušju, kao preventivna aktivnost iako Karlovac pamti vodostaje veće od 8 metara iz veljače kada ovakve pomoći nije bilo.

– Ova situacija samo potvrđuje činjenicu da je Karlovcu i više nego potreban sustav obrane od poplava koji nije završen. Onog trena kad bude gotov, tada će još uvijek biti problema, ali onaj najveći bit će riješen. Ono što mi možemo je uz dobru koordinaciju svih službi na lokalnoj razini je braniti se do one razine do koje je to moguće, istaknuo je u obilasku poplavljenih područja gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Upravo redovne aktivnosti odrađuju vatrogasci. Stoga je zanimljivo što je od 20 kritičnih točaka u gradu vojska stigla na zahtjev Hrvatskih voda upravo na onaj dio gdje Vode nisu izgradile nasip i to kako bi vrećama branili kuće. Pitanje je sada što će noćas i sutra biti nizvodno od Karlovca, jer sve se te vode slijevaju u Kupu, a meteorolozi najavljuju novu kišu.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/vojska_poplave/*{/rokbox}