Situacija alarmantna: Vodostaj Kupe bit će 20 cm veći nego najviši u veljači, a Korane čak 40cm!

KARLOVAC – Vodostaj Korane u Veljunu koji je bio 60 cm viši nego ikada bio je okidač za mjere i akcije koje se danas poduzimaju u Karlovcu, istaknuto je na izvanrednoj konferenciji karlovačkog kriznog stožera.

– U jutarnjim satima pokrenuta je priprema za evakuaciju stanovništva koja je trajala oko tri sata. U 9:15 sati proglašena je uzbuna za područje grada, odnosno evakuacija za mještane Pokupske doline, Turnja, Mostanja, Male Švarče, Logorišta i Gornjeg Mekušja, a ugroženi su i Brodarci gdje pratimo stanje. Na aktivnostima sudjeluje oko 500 vatrogasaca, policajaca, ronioca, članova HGSS-a, vojske, djelatnika gradskih tvrtki te isto oko 500 volontera koji pomažu prvenstveno u izgradnji nasipa na Korani na Rakovcu. Bitno je za naglasiti da se porast vodostaja očekuje i dalje, a vrhunac vodenog vala bit će veći nego najviši u veljači i to 20 cm više vodostaja Kupe, a 40 cm Korane, istaknuo je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Za građane za koje je proglašena evakuacija osigurani su prihvatni centri koje vodi karlovački Crveni Križ. Tako se u dvoranu OŠ Grabrik smještaju stanovnici Logorišta i Male Švarče, u OŠ Švarča oni iz Mostanja, a mještani Turnja, Mekušja i Pokupske Doline preko Kupe bit će prevezeni u OŠ Turanj. Hrana za njih osigurana je u kuhinjama škola i dječjih vrtića, a kapaciteti su pripremljeni za oko 2.000 građana.

Savjeti za građane: za sve informacije obratite se lokalnim zapovjednicima i predsjednicima mjesnih odbora i gradskih četvrti ili nazovite na 193 i 112.

– Valja naglasiti kako nam pomažu volonteri i iz drugih županija koji su pokazali još jednom koliko smo bliski u najtežim trenucima. Situacija je osjetno gora nego u veljači, Kupa bi trebala doći u razinu zida i nadamo se da neće preko. U toj situaciji kanalizacijski sustav neće biti u potpunosti u funkciji, no voda za piće je za sada u redu jer analize se obavljaju svaki sat. Zahvalio bih se još jednom svima koji brane naš grad te apelirao na stanovništvo da slušaju i slijede upute zapovjednika jer ovo nije vrijeme za inat. Nakon 19 sati neće biti moguće obavljati evakuaciju zbog visokog vodostaja i mraka, poručio je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Cijelu konferenciju pogledajte u programu TV 4 rijeke u 13:15 sati.