Kupa više nije na izvanrednom stanju – nizvodno od grada i dalje kritično

KARLOVAC – Kupa više nije na izvanrednom stanju već na izvanrednim mjerama. Razlog tome je pad vodostaja za 3 cm stoga je sada u Karlovcu na 827 cm. Korana je i dalje u crvenom iako također bilježi pad vodostaja koji sada iznosi 830 cm.

No situacija nizvodno od grada sada je na udaru Kupe čiji je val stigao. Od Donjeg Pokuplja do Koritinje i Šišljavća velik dio kuća je pod vodom kao i na Vodostaju, Selcu i na Gracu. Na terenu je oko 160 vatrogasca i profesionalnih i dobrovoljnih, članova HGSS-a, Crvenog križa i policija. Pripadnici MORHA su povučeni s terena, ali su u pripravnosti.

Oni koji nemaju tu sreću da imaju čamce ovisni su o pomoći žurnih službi, ali i susjeda koji jedni drugima pomažu doći do grada, odnosno do osnovnih živežnih namirnica. Mještani Graca su cijelu noć dežurali i spašavali ono što su mogli. Kažu i kako su zadovoljni s pomoći koja im stiže od žurnih službi.

Zbog vode na kolniku i dalje su zatvorene državne ceste 1 na Ilovcu i D36 Karlovac-Šišljavić, Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko, Pisarovina- Jamnica te Pokupsko-Kljuka, zatim županijske ceste Vivodina-Krašić, Brodarci-Donja Jelsa, Brežani-Lipje-Skakavac, Donje Mekušje-Husje-Kobilić Pokupski, Orlovac-Dražica, Topusko-Maljevac i Donji Furjan-Bogovolja, te lokalne ceste Gornje Mekušje-Kamensko, Logorište- Mala Švarča i Veljun- Poloj.

kobilic_01