Najveća opasnost danas prijeti Pokupskoj dolini, pročistač u Gornjem Mekušju nije u funkciji

KARLOVAC – Noć na karlovačkom području protekla je u skladu sa predviđanjima Stožera za zaštitu i spašavanje, osim problema koji se javio na pročistaču u Mekušju koji je zbog izvanrednih vodostaja poplavljen. Jednim dijelom pročistač je evakuiran, a dijelom blokiran, sada se radi na njegovom stavljanju u funkciju. Ostale aktivnosti vatrogasnih postrojbi bile su pregledavanje postojećih branjenih pozicija i na kontakte u nebranjenim područjima. Opasnost je za urbani dio grada prošla, no za ruralni još uvijek postoji, stoga će se sve snage koncentrirati na obranu mjesta nizvodno od Karlovca, rekao je nakon jutrošnje sjednice Stožera zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković.

Izvanredne mjere su još uvijek na snazi kako bi građani shvatili da ono što se događalo u gradu nije prošlo nego se događa još uvijek te se predviđa da će tijekom dana najviši vodostaji biti u Pokupskoj dolini, od Donjeg Mekušja, odnosno Gradaca do Šišljavića. Na tim dijelovima bit će organiziran sustav u skladu sa dosadašnjim planovima i bit ćemo dostupni građanima na poziv u bilo kojoem obliku, dodaje Franković.

Gradonačelnik Damir Jelić kaže kako smo izvukli određene pouke iz situacije, no moramo biti svjesni da ovakvu situaciju ne bilježe ni knjige u zadnjih 500 godina. Sigurno da možemo biti bolje organizirani, ali ovo je bila vrlo dobra akcija, dodaje Jelić. Val ide nizvodno od grada i cijela Pokupska dolina je ugrožena i to je broj jedan, sve snage odlaze tamo. Hrvatske vode će na pra mjesta prokopati ili skinuti krunu nasipa tako da će pročistač biti oslobođen i Gornje Mekušje, jer je viša razina zaobalnih voda Korane od Kupe, kaže.

U ovom trenutku potrebe za volonterima nema i vjerujemo da će sve biti dobro, iako će posljedice biti dugotrajne, kao i izgradnja sustava koja će potrajati i desetak godina, dodaje Jelić. Pročistač je trenutno poplavljen, šteta je između milijun kuna i milijuna eura, kaže gradonačelnik.

I Kupa i Korana su u stagnaciju, dok je Korana na 836 cm, Kupa je na 832, a padaju i u gornjim tokovima, stoga se nadamo da problema neće biti.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/korana_zecji_1409/*{/rokbox}