web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Tjedan kretanja – biciklijada, dan bez automobila, potraga za blagom…

KARLOVAC – U Karlovcu je danas započelo obilježanje Europskog tjedna kretanja. Cilj akcije koja se ove godine održava pod sloganom “Naše ulice naš izbor”, je potaknuti građane na drugačiji način kretanja u urbanim sredinama, a naročito smanjenje korištenja automobila u svakodnevnom kretanju gradom.

Iako je Hrvatska članica Europske unije tek godinu dana, ovo je već 14. godina u nizu da se u Karlovcu obilježava Europski tjedan kretanja. Svake godine povećava se broj aktivnosti i sudionika manifestacije, koja završava Europskim danom bez automobila, kad se za promet zatvara središte grada.

Europski tjedan kretanja počinje danas predavanjem o prometu u Knjižnici za mlade, a već sutra na rasporedu su dvije radionice. O znakovnom jeziku u osnovnoj školi Grabrik govorit će članovi Udruge osoba s invaliditetom, dok će o prometu na početku Radićeve ulice više doznati djeca iz karlovačkih vrtića i prvih razreda osnovnih škola. Događanja se nastavljaju sve do 22. rujna.

Za subotu i nedjelju pripremljene su mnoge zanimljive akcije, ali i biciklijada. U akciju su se u ovom dijelu uključili izviđači i biciklisti. U subotu će tako biti organizirana potraga za blagom, a za sudionike su osigurane i zanimljive nagrade.

U nedjelju će u organizaciji Grada i Pedale laganini biti održana biciklijada ulicama grada za građanstvo. Sve će, kao i uvijek, završiti Danom bez automobila, kad će Karlovčani kroz središte grada moći samo pješke ili biciklom.