Maradin: Presuda ne znači da su govorili istinu

KARLOVAC – Na press konferenciju koju su jučer sazvali članovi Udruge za zaštitu okoliša Biserka Schmuck, Nikola Vuljanić i Žarko Kotur te stavove izrečene na istoj priopćenjem je reagirao Marinko Maradin, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Karlovačke županije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Točno je da sam kao privatna osoba izgubio spor u tužbi zbog klevete. Naime, sud je utvrdio da ja obavljam dužnost pročelnika upravnog odjela, odnosno po mišljenju suda, javnu funkciju, te da po tom osnovu moram biti spreman primati kritike na svoj rad.


Tijekom samog postupka nigdje nije utvrđeno ili dokazano da su tvrdnje koje su iznijeli Vuljanić i Schmuck istinite, odnosno to nije bilo niti bitno obzirom da, prema presudi, iznesene tvrdnje nisu iznesene u cilju da se šteti časti i ugledu privatnog tužitelja, odnosno mene osobno. Sve druge izjave kojima su imenovani na tiskovnoj konferenciji pokušali dokazati da donesena presuda znači da su njihove prijašnje tvrdnje bile istinite, odnosno da su bili u pravu, predstavljaju običnu jezičnu akrobatiku za zabavljanje svekolike javnosti.

O istinitosti iznesenih tvrdnji da se u postupku izrade plana radilo nezakonito dovoljno je reklo nadležno Državno odvjetništvo u Karlovcu, a po provedenim izvidima od strane nadležnih policijskih i drugih inspekcijskih službi. Nezakonitosti u tim postupcima nije bilo, a to što netko ne razumije ili ne želi prihvatiti tu činjenicu govori o njemu osobno, a ne o postupku. Obzirom na dosadašnja iskustva, očekujem nastavak objavljivanja „istina“ i „pitanja“ od strane trojca Vuljanić, Schmuck, Kotur, a ja osobno stojim na raspolaganju svim medijima da razjasnim sve njihove „nedoumice“ iznesene na ovoj i drugim tiskovnim konferencijama vezano uz rad ovog Upravnog odjela. Činjenica je da su ispitivanje istinitosti do sada izrečenih tvrdnji platili porezni obveznici više desetaka tisuća kuna, a prema svemu sudeći tome nije kraj.

Što se tiče tvrdnji da se opstruira rad tvrtke Karlovačka kiselica, iste nisu istinite, jer, koliko je meni poznato, sve vezano na tu investiciju, a kako je traženo od gosp. Kotura, kao zastupnika te firme, uvršteno je u Prostorni plan Županije sukladno propisanom sadržaju Plana. Ako se radi o tome da investitori odlaze jer „papiri ne postoje“, tada je tome razlog ili nepripremljenost ili loša pripremljenost investicijske dokumentacije ili neatraktivnost investicije same po sebi, a što mora riješiti investitor. Dapače, i kao privatna osoba i kao županijski pročelnik, zainteresiran sam da se na području Karlovačke županije dogodi što više održivih investicija, a sve u cilju boljeg sutra svih nas. Naravno, investitor treba pokrenuti raspravu i o drugim očekivanim utjecajima navedene investicije na širi prostor, ali o tome nekom drugom prilikom.

Marinko Maradin, dipl.ing.arh.