Stručnjaci arborikulture okupili se u Karlovcu

KARLOVAC – Hrvatska udruga za arborikulturu i karlovačko Zelenilo organizirali su u Karlovcu stručni skup na temu “Njega stabala u urbanim sredinama”. Bila je to prilika da se na jednom mjestu okupe stručnjaci iz arborikulture iz cijele Hrvatske i susjedne Srbije.

Arborikultura je znanstvena i stručna disciplina koja se bavi sadnjom, njegom i kultiviranjem drveća i drvenaste vegetacije u urbanim sredinama. Obuhvaća sve mjere koje se poduzimaju na i oko stabla s ciljem spriječavanja malformacija i očuvanja vitaliteta. Budući da je tema bilo njegovanje mladih stabala, Karlovac je, kažu organizatori, bio dobar odabir za mjesto održavanja skupa.

Ono što je sudionike skupa zanimalo je koje vrste su najbolje za sadnju u urbanim sredinama. Kako je pojasnio profesor Florian Florienth iz Beča, pravila nema, te se u gradovima može saditi baš sve što može rasti.

O arborikulturi o kojoj je danas bilo riječi u Karlovcu, ova udruga često organizira i tečajeve. Na njima zaposlenici tvrtki koje se bave uređenjem okoliša mogu više naučiti o njezi, zaštiti i kontroli stabala u gradovima, kao i održavanju stabala uz prometnice i rekreacijske objekte, u parkovima prirode i šumama.

arborikultura_2