web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Mještani Tušilovića poručuju: Dosta nam je obećanja, želimo nogostup!

KARLOVAC – Odlazak u školu za učenike u Tušiloviću nije jednostavan, neki od njih i nekoliko kilometara pješice moraju prijeći bez nogostupa uz prometnicu D1. Već desetljećima priča se o izgradnji nogostupa, a roditelji pitaju: mora li netko poginuti da se s radovima doista krene?

Prošle godine pitanje nogostupa u Tušiloviću našlo se i na sjednici Gradskog vijeća. Tada je rečeno da je još u travnju 2013. ishođena dozvola za gradnju i da je u tijeku rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Obećano je i da će izgradnja početi početkom ove godine, no to nije učinjeno do danas.

Od godine do godine obećanje, od izbora do izbora također – dobit ćete nogostup. Zadnje informacije govore da je sve spremno, no očito je negdje zapelo, priča majka učenika Područne škole u Tušiloviću Silvia Žužić.

Imam više od tri kolometra za hodati uz D1, ovo mi je već treće dijete koje ide u školu i morat ću s njim ići sve do 4. razreda jer me strah prometa, kaže pak Ana Vidović.

Mogu vam reći da mi je teško, posebno zimi kad ralice prođu, mokri smo do kože, priča pak Sanja Adžaga, ovdje bi svaki dan trebala stajati policija, jer vozači ne poštuju ograničenje brzine, dodaje.

Da je nogostup prijeko potreban smatraju i u Područnoj školi Tušilović.

Ja kao učitelj mogu reći da brojimo 34 učenika što i nije tako mali broj s obzirom na situaciju, nogostup je ovdje prijeko potreban, samo pukom srećom nije bilo težeg stradavanja, kaže pak Marinko Maričić. Ove godine u školu je krenulo sedam prvašića, a najmanja udaljenost koju moraju pješice prijeći je dva kilometra.

Roditelji kažu kako je sada situacija i dobra, najgore je zimi kad je probijanje kroz snijeg do škole gotovo nemoguća misija.

Nerado se sjećaju i nesreće koja se dogodila prije nekoliko godina kada je jedno dijete pogodila puknuta kamionska guma i teško ga ozlijedila.

Planirana je gradnja nogostupa u Tušiloviću, što je ujedno i rekonstrukcija državne ceste D1 te se projekt vodi u suradnji s Hrvatskim cestama. U tijeku je rješavanje imovinsko pravnih odnosa, a po završetku ovog postupka moći će se započeti s izgradnjom kada, prema ranije potpisanom sporazumu, očekujemo sufinanciranje od strane Hrvatskih cesta, poručili su nedavno iz Grada.

Do tada mještani Tušilovića složno kažu: Nije ih briga za nas.

tusilovic_nogostup1