Ugrožena sigurnost usluge hitne pomoći u Ozlju?

KARLOVAC – Sigurnost pružanja hitne medicinske usluge u Ozlju i Karlovačkoj županiji je ugrožena. Diskriminacija dijela zaposlenika u Domu zdravlja Ozalj može dovesti do velikog pada kvalitete usluge hitne pomoći u Ozlju i Karlovačkoj županiji, upozoravaju iz karlovačke podružnice Novog sindikata. Povjerenik Novog sindikata u Domu zdravlja Ozalj Goran Grabovac tvrdi da ravnateljica na djelatnike vrši pristisak da potpišu nove ugovore s lošijim uvjetima, te da mu ne preostaje drugo nego da stanovnicima Ozlja i okolnih općina poruči da se suspregnu od ozljeda i nesreća jer ih u tom slučaju neće imati tko voziti.

– Novim ugovorima nudi nam se da u radno vrijeme budemo vozači sanitetskog prijevoza, a za djelatnost hitnog prijevoza ravnateljica kaže da ju možemo obavljati nakon radnog vremena, istim vozilima, u svoje slobodno vrijeme – kaže Grabovac.

Iz sindikata poručuju da su moguće dvije opcije – da u budućnosti neće biti usluge prijevoza hitne pomoći, a ako bude organiziran na način na koji se sada pokušava provesti, to će biti nezakonito i nesigurno za korisnike, smatra glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.

Komentar na situaciju zatražili smo od ravnateljice Doma zdravlja Ozalj Nade Diković. Kako nam je ispričala, riječ je o usklađivanju Statuta Doma zdravlja i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, iz kojeg proizlazi da Dom zdravlja u svojoj djelatnosti više neće imati djelatnosti hitne medicinske pomoći, već će ju dalje obavljati Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije. Ravnateljica tvrdi da građani Ozlja i okolnih općina ne moraju brinuti jer će i dalje dobivati jednaku uslugu, a što se tiče djelatnika, kaže da će im rad u slobodno vrijeme biti dodatno plaćen po cjeniku Zavoda za hitnu medicinu.