web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Mještani Gornjeg Mekušja traže odgovornost za potop, a najavili i tužbu!

KARLOVAC – Inzistirat ćemo da se protiv odgovornih institucija podigne tužba, zaključak je sastanka stanovnika Mjesnog odbora Gornje Mekušje koji su prije tjedan dana pretrpjeli možda i najveću štetu od poplava.

Mještani su naime uvjereni kako nisu poplavljeni samo zbog obilnih kiša, već i zbog niza nerazumljivih poteza investitora i izvođača radova koji su od Mekušanskog polja napravili neku vrstu retencije ili jezera za zadržavanje vode u vrijeme poplava što je dovelo do plavljenja brojnih obiteljskih i poslovnih objekata na dosad nezabilježen način, kao i plavljenja nedavno izgrađenog Pročistača otpadnih voda, zbog čega su se i gradili novi nasipi. Rušenje krune nasipa u trenutku najveće razine vode na kojem je bila jasno vidljiva razlika vodostaja Kupe i Korane za više od jedan metar to potvrđuje.

Zbog toga su se konzultirali s pravnim stručnjacima, a veći broj mještana je za to da se podigne tužba protiv odgovornih i na taj način su odlučili sami poduzeti korake koji bi mogli dovesti do rješenja ovog za njih trenutno najvećeg problema. Odgovori, ali prvenstveno aktivnosti nadležnih institucija oko rješavanja ovog problema do slijedećih poplava za njih nije zadovoljavajuća.

Tako će ujedno formirati inicijativu građana koja će se baviti samo tim problemom i zajedno sa predstavnicima Mjesnog odbora Gornje Mekušje podsjećati institucije na njihove obaveze i organizirati razne akcije kako bi ovaj problem bio na dnevnom redu svih nadležnih službi na lokalnoj i državnoj razini do njegovog rješavanja. Među te akcije spada prije svega točno utvrđivanje šteta nastalih od posljednjih poplava, konzultacije pravnih stručnjaka u vezi odgovornosti za naknadu štete, prezentacija problema i napravljenih propusta široj javnosti i predstavnicima lokalne i regionalne vlasti, povezivanje sa drugim naseljima koja imaju slične probleme (Mostanje, Turanj, Logorište…) kao i organizirane akcije upozorenja putem kojih će se davati do znanja svim nadležnim službama da se stvari ne rješavaju na odgovarajući način.

Ujedno je najavljen i drugi sastanak inicijative za desetak dana kada će biti više informacija o štetama, ali i o aktivnostima usmjerenih na rješavanje problema poplava u Gornjem Mekušju.

g_mekusje_m_odbor