Cilj novog koncepta: Hrvatska bez mina do 2019.

KARLOVAC – Predstavljanje prijedloga novog koncepta Nacionalnog programa protuminskog djelovanja kojeg je izradio Hrvatski centar za razminiranje te prijedlog Plana razminiranja za 2015. godinu bile su teme sastanka koji je održan u sjedištu Hrvatskog centra za razminiranje u Sisku.

Novi koncept protuminskog djelovanja u fokus aktivnosti stavlja prioritetno razminiranje svih poznatih minskih polja, za koje u HCR-u postoje zapisnici, a potom aktivnosti tehničkog i operativnog izvida terena. Ovim bi se pristupom smanjili troškovi razminiranja u Hrvatskoj i došlo bi se do izravnih spoznaja o stvarnom stanju miniranosti terena u okruženju poznatih minskih polja, na koji način bi se mogao isključiti dio minski sumnjivih površina. Cilj je potpuno razminirati cijeli prostor Republike Hrvatske do 2019. godine.

Prema prijedlogu Plana u Karlovačkoj bi se županiji u 2015. godini razminirala površina od 1.852.756 kvadratnih metara dok bi se pretraživanjem još obuhvatio prostor od 3.523.854 metara kvadratnih. Prioritet je razminiravanje svih preostalih poljoprivrednih površina u Karlovačkoj županiji koje se nalaze u minski sumnjivom prostoru.