I župani zabrinuti zbog promjena u poreznom sustavu

d

GOSPIĆ, HRVATSKA – Najavljene izmjene u poreznom sustavu bile su jedna od glavnih tema posljednje sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija koja je održana u Gospiću.

– U tijeku su pripreme nacrta za proračun 2015. godine, a svaka promjena u prihodima i rashodima županija mora se detaljno planirati kako ne bi bili ugroženi kapitalni projekti ili obaveze koje su prije preuzete u provođenju programskih planova. Do sada je Hrvatska zajednica županija nekoliko puta tražila sastanak s ministrom Lalovcem međutim nije bilo odgovora. Županijama već neko vrijeme sustavno nameću nove obaveze i nadležnosti bez da se za njih osiguraju i materijalna sredstva. Zato je ovakav sastanak posebno važan u svjetlu izrade realnih financijskih dokumenata, ali i temelja za ostvarive županijske razvojne strategije koje se izrađuju – ogorčeni su župani.

U kontekstu europskog okružja financijski temelj i dobro planiranje osnova je i za apliciranje na fondove EU pa su župani zabrinuti i za taj segment svoje lokalne razvojne politike.

Zato je predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić predložio da se hitno zatraži radni sastanak u Ministarstvu gospodarstva kako bi se definiralo što će se i kako mijenjati u županijskim prihodima i rashodima.

– Ne bježimo od odgovornosti da i sami pokažemo razumijevanje za krizu, ali moramo imati informacije o novim zakonskim nacrtima, bez toga kršimo zakon jer nećemo moći do 15. listopada završiti nacrte proračuna – poručuje Tolušić.

Jedan od primjera problema koji je nužno riješavati je nadoknada sredstava za plaće službenika preuzetih iz ureda državne uprave u županijske urede za graditeljstvo. Prema sporazumu koji je potpisan prije 2007. godine, materijalne i tehničke troškove za rad odjela za graditeljstvo nadoknađuju županije iz svojih proračuna, dok sredstva za plaće dolaze iz državne razine. Ove godine takva je potpora za plaće izostala i županije su same financirale plaće službenika. Hrvatska zajednica županija uputila je i nekoliko prijedloga za promjene u rebalansu proračunu kojim bi se takav problem riješio, međutim Ministarstvo financija nije se, tvrde, očitovalo niti na jedan poslani dopis. Zato su članovi Izvršnog odbora odlučni da ozbiljnije krenu prema Ministarstvu financija, Ministarstvu graditeljstva i samoj Vladi želeći osigurati sredstva za plaće preuzetih službenika.

Razmatraju se i mogućnosti ustavne tužbe, ali i drugih pravnih instrumenata koji su na raspolaganju.

U vrijeme u kojem ionako nedostaje ozbiljnih investicija, usporavanje ili ukidanje pružanja usluga koje obavljaju uredi za građevinske djelatnosti, bilo bi, upozoravaju župani, dugoročno štetno za razvoj lokalne sredine.