cacib2

Ulazak nadležnih ureda u cijeloj Hrvatskoj u sustav e-dozvola ulazi u svoju završnu fazu

KARLOVAC – Dugo najavljivani ulazak svih nadležnih ureda u cijeloj Hrvatskoj u sustav e-dozvola (izdavanje jedinstvenog akta za građenje ) koji provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, ulazi u svoju završnu fazu.

U prostorijama karlovačke Gradske uprave održana je edukacija, na kojoj su, osim predstavnika resornog ministarstva, bili gradska pročelnica Marina Jarnjević i svi djelatnici koji će u skoroj budućnosti raditi na izdavanju e-dozvola.

Osnovni cilj centraliziranog sustava je podizanje razine kvalitete usluga vođenja upravnih i neupravnih postupaka kroz jednostavnu i brzu informatizaciju i automatizaciju postupka.

– Bez obzira na to što se zahtjev za izdavanje dozvole podnosi elektronički i dalje ostaje obveza dostave pisanog zahtjeva u nadležnu pisarnu zajedno sa svom pripadajućom dokumentacijom. Kad zaživi u potpunosti, sustav omogućuje podnositelju zahtjeva u bilo kojem trenutku uvid u započeti predmet i njegov trenutačni status. Kod predaje zahtjeva putem interneta dobiva se identifikacijski broj, temeljem kojeg se onda elektronski upućen zahtjev dostavlja u pisarnu. Zakon ne obvezuje investitora, kao ni drugog ovlaštenika na predaju zahtjeva elektroničkim putem, kaže Jarnjević.

Pogodnost je u tome što ako se preda uredan elektronički zahtjev, prema važećoj regulativi, postoji mogućnost plaćanja 15 posto niže upravne pristojbe. No, to se odnosi isključivo na uredan zahtjev koji sadrži sve propisano važećom regulativom. Kad zaživi sustav e-dozvola, tada će bilo tko, od investitora do svih ostalih građana ili pravnih osoba u bilo kojem trenutku moći saznati u kojoj je fazi izdavanje neke građevinske dozvole, dok će nadležni uredi za izdavanje dozvola odnosno Ministarstvo kroz isti sustav moći nadgledati rad svojih službenika. Na web stranicama Ministarstva raspisan je postupak koji vodi podnositelje zahtjeva kroz proces podnošenja zahtjeva, te podaci o prostornim planovima kako bi se na jednom mjestu mogli brzo i jednostavno provjeriti podaci o mogućnostima gradnje na određenoj građevnoj čestici.

– Za sve podnositelje zahtjeva je važno da dosad predani zahtjevi ne ulaze u sustav e-dozvola, a u skoroj budućnosti će se izdavati samo e-dozvole, ako u potpunosti zaživi sve na čemu nadležno Ministarstvo već neko vrijeme intenzivno radi, zaključuje Jarnjević.