Drugi Fire Combat ”4 rijeke” u subotu u Karlovcu – dolazi 30 ekipa, dvije iz naše županije

KARLOVAC – Karlovac će u subotu biti domaćin 2. Fire Combata ”4 rijeke”. Natjecanje počinje u 9 sati na košarkaškom igralištu Šanac, a domaćin je DVD Hrnetić Novaki. Firecombat je najvjerodostojniji prikaz rada operativnih vatrogasaca. Inače je američka disciplina, koja je preuzeta i pojednostavljena u europskim zemljama. Ali opet zahtjevnija je disciplina od običnog vatrogasnog natjecanja, odnosno vježbe 3/1 A.

– Ujedno je atraktivnije natjecanje jer se vidi prikaz vatrogasnih djelatnosti te prepreka s koja se vatrogasci na intervancijama susreću, poput povlačenja pruge, samoizbave, spašavanja ljudi i sve to u opremi koja teži i do 25 kilograma, ispričao je zamjenik zapovjednika DVD-a Hrnetić Novaki Tin Butala.

Vatrogasci u grupi od dva člana pod punom opremom i s izolacijskim aparatom prolaze vježbu u više segmenata. Prvi dio je spajanje 5 C cijevi i mlaznice, zatim prelaze preko dva metra visokog zida, provlače se kroz tunel, penju na šest metara visok toranj zajedno s vatrogansom cijevi, spuštaju se niz toranj, zatim spašavaju osobu, odnosno lutku tešku 80 kilograma koju moraju postaviti u zadani prostor i za kraj povlače 30 metara dugu B prugu pod tlakom te moraju pogoditi metu što označava kraj vježbe. Sve to za 5 minuta.

– Fire Combat daje vatrogascima više slobode, odnosno da vježbu izvedu na svoj način, odnosno ne sudi se svaka greška, nisu tako stroga pravila, dodao je Butala.

Na natjecanju se očekuje dolazak oko 30 grupa, odnosno 60 vatrogasaca iz cijele Hrvatske te susjedne Slovenije. Uvjet je da svi vatrogasci koji sudjeluju moraju imati položen tečaj za vatrogasca te liječnički pregled. Natjecanje se odvija u četiri starosne kategorije, a postoji i ona peta – za žene. Iz Karlovačke županije sudjeluju dvije muške ekipe, a pomoć u pripremama uvijek mogu dobiti u profesionalnoj postrojbi, kazao je tajnik DVD-a Hrnetić Novaki Ivan Čačković.