Karlovačka pivovara predstavila novo izvješće o održivosti

KARLOVAC – “Proizvodimo bolju budućnost” naziv je izvješća o održivosti koje je danas predstavila Karlovačka pivovara. Izvješće daje pregled napretka i postignuća u području održivosti u 2013. godini, a fokusirano je na četiri ključna područja: zaštitu izvora vode, smanjenje emisije CO2, održivu nabavu i promicanje odgovorne konzumacije alkohola.

Smanjena potrošnja vode i energije rezultat je ulaganja u tehnologiju i stalnog rada na poboljšanju proizvodnog procesa i procedura, kažu u Karlovačkoj pivovari.

– Uložili smo mnogo truda i sredstava u poboljšanje tehnologije kako bismo smanjili potrošnju vode i energenata. Postavili smo novu liniju za punjenje koja troši značajno manje vode i električne energije od prijašnje linije, postavili smo novi spremnik za vruću vodu koji reciklira toplinu iz korištene vruće vode kako bi se ponovno mogla upotrijebiti te smo smanjili isparavanje u varionici. Zahvaljujući navedenim ulaganjima u tehnologiju smanjili smo potrošnju vode za 2,5% u odnosu na 2012. godinu, direktna i indirektna emisija CO2 smanjena je za 2%, dok je potrošnja specifične toplinske energije u 2013. smanjena za 3,7% u odnosu na godinu prije – kaže Zvonimir Nemet, direktor Sektora lanca opskrbe.

U Karlovačkoj pivovari su posebno ponosni i na to što vode računa o održivosti lokalne nabave, te ističu da su lani 60 posto sirovina za proizvodnju piva nabavili u Hrvatskoj.

– U proizvodnji našeg piva koristimo samo prirodne sastojke te smo predani održavanju visoke razine kvalitete i sigurnosti naših proizvoda. Sirovine koje kupujemo nisu genetski modificirane, a dobavljači to garantiraju certifikatima. Svjesna potencijala hrvatske poljoprivrede, Karlovačka pivovara ove je godine pokrenula inicijativu 100% hrvatski ječam. S dugogodišnjim dobavljačem, Slavonija sladom, dogovoren je otkup slada napravljenog isključivo od hrvatskog ječma za proizvodnju Karlovačkog piva te se očekuje da će ova inicijativa u narednom razdoblju pozitivno doprinijeti lokalnoj poljoprivredi i proizvodnji ječma – dodaje Nemet.

2013. godinu u Pivovari će pamtiti i po tome što je svih 365 dana u godini prošlo bez ijedne nezgode na radu unutar proizvodnih pogona. Ističu da ulažu mnogo napora u prevenciju te da u ovoj godini pokreću nekoliko inicijativa kako bi se cijela kompanija sustavno uključila u održavanje visoke razine sigurnosti. Mogu se pohvaliti i tome da aktivno promiču odgovornu konzumaciju alkohola, o čemu svjedoči nekoliko projekata – “Ja sam 18+” koji je proveden na Danima piva, te projekt “Za odgovorno odrastanje mladih”, u sklopu kojeg je u suradnji s psihološkim centrom TESA pokrenuto on line savjetovalište za roditelje tinejdžera.