Otvorena 12. međunarodna izložba inovacija ARCA 2014. – više od 250 svjetskih inovacija

ZAGREB – Inovacije su nužne za razvoj gospodarstva, a Ministarstvo poduzetništva poticat će inovatore, rekao je, između ostalog, resorni ministar Gordan Maras otvarajući 12. po redu međunarodnu izložbu inovacija Arca. Izložba je ove godine okupila 250 inovatora iz Hrvatske i svijeta, a na Arci je ove godine osam karlovačkih inovacija.

Partnerska zemlja ARCE ove je godine Islamska Republika Iran, a uz njih ove godine posjetitelji imaju prilike vidjeti inovacije iz Iraka, Kine, Egipta, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rumunjske, Ukrajine, Mađarske, Poljske, Malezije, Kirgistana, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Prije svega treba više ulagati u istraživanje i razvoj u privatnim tvrtkama, jer zaostajemo za svjetskim zemljama, naglasio je ministar Maras. Uspješne tvrtke koje u Hrvatskoj postoje dokaz su da se uspjeti može, čak i u ovakvim uvjetima. Vlada će subvencijama podupirati tvrtke, osobito one koji ulažu u nove tehnologije i proizvodne procese. Do 2020. Hrvatska će imati prilike iz Europske unije dobiti 280 milijuna eura za poboljšanje inovativnosti malih i srednjih tvrtki.

ARCA20141

Stav Udruge inovatora je da u stvaranju uvjeta za intenzivniji razvoj inventivnog rada velik doprinos trebaju dati Sabor i Vlada kroz što skorije usvajanje Inovacijske strategije u kojoj je prioritet donošenje Zakona o inovacijama ostvarenim na radu ili u svezi s radom koji u Hrvatskoj ne postoji 14 godina, rekao je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.

U sklopu izložbe sutra će biti održan Hrvatsko – iranski forum s ciljem predstavljanja gospodarskih kapaciteta Hrvatske i uspostave gospodarske suradnje dviju zemalja.