cacib1

Pas uništio 20 godina staru lipu u Vrbanićevom perivoju

KARLOVAC – Apeli upućeni sugrađanima da spriječe namjerno uništavanje i devastacije u karlovačkim parkovima, na dječjim igralištima i na javnim zelenim površinama čini se nisu urodile plodom. Nakon ljudi, štetu je ovog puta učinio pas. Iz Zelenila javljaju kako je u ponedjeljak u Vrbanićevom perivoju uništeno 20 godina staro stablo lipe.

– Naš je djelatnik toga dana vidio psa kako uništava navedeno stablo te pitao osobu koja je bila u blizini, pretpostavljajući da je to vlasnik psa, može li ga zaustaviti u daljnjem uništavanju stabla. Osoba mu je odgovorila da on s tim psom nema ništa da bi nekoliko trenutaka kasnije zajedno s psom ušao u vozilo i odvezao se. Slučaj smo prijavili PU Karlovačkoj za daljnje postupanje, stoji u priopćenju ove gradske tvrtke.

Naime Vrbanićev perivoj je 1970. godine proglašen zaštićenim spomenikom vrtno-parkovne arhitekture. U ovom najljepšem karlovačkom parku nekada je bilo preko 750 stabala, a danas je taj broj znatno manji zbog biljnih bolesti, oluja i nevremena, zbog posljedica granatiranja tijekom Domovinskog rata te namjerne devastacije među kojima je i ova od ponedjeljka.

– Želja nam je radovima na obnovi i revitalizaciji vrtno-parkovne arhitekture, Vrbanićev perivoj što više vratiti u prvobitno stanje. Održani su brojni sastanci s predstavnicima eko udruga, predstavnicima Grada Karlovca i javnih ustanova za održavanje, očuvanje i revitalizaciju parkovne arhitekture u našem gradu, poručuju iz Zelenila.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/lipa_pas/*{/rokbox}