Poljsko izaslanstvo u trodnevnom posjetu Karlovačkoj županiji

KARLOVAC – Prvi put nakon potpisivanja sporazuma prošle godine, izaslanstvo Zapadno pomorske regije Poljske tri je dana u posjeti Karlovačkoj županiji. Karlovački župan Ivan Vučić jutros je održao prijem za peteročlanu delegaciju koja je u našu županiju stigla kako bi produbila suradnju na više razina.

Ono što Poljaci žele je s nama surađivati na područjima prometa, gospodarstva, trgovine, zaštite okoliša, kulturi, znanosti i visokom školstvu. Upravo zato sljedeća stanica nakon prijema u Uredu župana bilo im je karlovačko Veleučilište koje dugi niz godina surađuje s Veleučilištem u Tarnowu. Ovo prijateljstvo, koje je započelo još 2009. godine, nastavljeno je sastankom u Obrtničkoj komori.

– Poljska je nedavno proslavila desetu godišnjicu članstva u Europskoj uniji, te imamo poprilično iskustva što se tiče strukturnih fondova. To što smo zacrtali kao naš zadatak je da našim hrvatskim kolegama i partnerima ukažemo na sve greške koje smo mi napravili kako ih Hrvati nebi ponovili. Stalo nam je do toga da naši strateški partneri dobivaju i uzimaju samo ono što je najbolje od Europske unije. Na kraju to će biti dobro i za nas, ispričao je Savjetnik ureda Maršala Krzystof Žarna.

Iako je posla još mnogo, jer Poljska je u Europskoj uniji desetljeće a mi tek godinu dana, naši poljski kolege su optimistični. Kapacitet naše županije vide u turizmu i zaštiti okoliša, ali najviše u razvoju prometa.

Nakon obilaska znamenitosti Karlovca i poslovne zone na Logorištu, posjet poljske delegacije nastavlja se sutra obilaskom Ozlja.

poljaci_2