cacib1

Radovi na Turnju – dok se čekaju natječaji Grad i Ministarstvo kulture ulažu svoja sredstva

KARLOVAC – Muzej Domovinskog rata na Turnju spreman je za europske fondove, no dok se čekaju natječaji, Grad neće stajati prekriženih ruku. Odlučili su dio svojih sredstava spojiti s onima Ministarstva kulture i krenuti u radove statičkog učvršćenja zgrade i konzervacije zidova.

Ako vremenski uvjeti budu povoljni radovi vrijedni oko milijun kuna trebali bi biti gotovi do kraja listopada, naime dio radova koji se odnosi na konzerviranje zidova zahtjeva suho vrijeme, a time će se dobiti učvršćena zgrada i zaustavit će se njeno dalje propadanje.

O naplati ulaznica na Turnju priča se već jako dugo, podsjetimo da prema nekim podacima prostorom na Turnju prođe stotinjak tisuća turista. Pravne službe trenutno vrte mogućnost uvođenja naplate, Ministarstvo kulture mora dati zeleno svjetlo, kaže gradonačelnik Damir Jelić i dodaje kako mu se jako sviđa ozaljski model naplate ulaznica u prostor Starog grada. Naime Ozljani imaju besplatan ulaz, dok svi ostali plaćaju.

Što se pak tiče turističko – informativnog centra na Turnju, to pitanje treba prepustiti stručnjacima, no činjenica je da je više od 95 % posjetitelja tranzitnih turista koji putuju na Plitvice, tome se treba prilagoditi i uzeti im jedan do dva eura te prodati im pokoji suvenir, tim putem se ide, dodaje Jelić.

Podsjetimo ukupna procijenjena vrijednost radova na Turnju je 24,7 milijuna kuna, stoga preostaje samo nadati se da će projekt proći na nekom od europskih natječaja, jer ovim tempom ulaganja koliko su u mogućnosti grad Karlovac i država načekat ćemo se do kraja radova.

turanj_radovi