Poplave poremetile i planove za razvoj prve županijske fazanerije – dva puta divljač evakuirana

KARLOVAC – Prije nešto više od godinu dana u Donjem Mekušju otvorena je prva fazanerija u Karlovačkoj županiji. Fazanerija je izgrađena u sklopu županijske razvojne strategije s ciljem oživljavanja lovnog turizma i ruralnih prostora županije. Iako je u planu bilo i proširenje, za sada novca za taj projekt nema.

Loši vremenski uvjeti, odnosno dvije velike poplave ove godine na prostoru Donjeg Mekušja traga su ostavile i na radu fazanerije. Iako se pri izradi projekta vodilo računa o poplavama, iznadprosječni vodostaji bili su previše, divljač je spašena, odnosno oba puta evakuirana s tog područja. Drugog načina nije bilo, kaže vlasnik fazanerije Denis Tot.

Iako je proširenje bilo planirano za ovu godinu, nedostatak financijskih sredstava za sada je odgodio te planove. Naime pri izgradnji fazanerije uključila se i županija sa svojim sredstvima, no projekt proširenja nije prošao kod njih. Čeka se sljedeća godina s nadom da će tada projekt biti ostvaren. Trenutno je u fazaneriji 300-injak fazana koji su već rezervirani i ove godine neće se ići u nabavku novih.

Sljedeće godine nadaju se da će uspjeti kapacitete proširiti za dvostruko veći broj, jer su potrebe u Hrvatskoj svakim danom sve veće., iako je što se tiče lovnog turizma ova godina nešto lošija od prethodnih, kriza je očito traga ostavila i u Italiji, čiji su lovci tradicionalni bili najbolji klijenti. Završetkom Strategije lovnog i ribolovnog turizma koristi bi trebala imati i fazanerija, jer će se na taj način omogućiti lakše dobivanje sredstava iz EU fondova, kaže Tot.

Iz Razvojne agencije Karlovačke županije koja vodi izradu Strategije poručuju kako bi ona trebala biti dovršena kroz desetak dana.