Poplava u Bohinjskoj na Jamadolu, stanari ljuti

KARLOVAC – Stanovnici Bohinjske ulice na Jamadolu i ovu su noć proveli u strahu da će im voda ponovno prodrijeti u kuće i stanove. Noćas od 3 ujutro voda iz kanala uz Kozjaču izlijevala se i sve više rasla, te se stvorilo jezero kroz koje je nemoguće proći automobilom. Rujanska poplava bila je prva takvog intenziteta, pa stanari smatraju, da je, osim s velikim količinama oborina, povezana i s radovima koji se izvode na Luščiću. Na to su, kažu, u više navrata upozorili nadležne službe, no do danas ništa nije poduzeto.

I kod ove poplave najteže je stradala posljednja kuća u ulici, kuća Mirjane Duić u Bohinjskoj 19, koja je i posljednje poplave pretrpjela najveću štetu.

– Već šest tjedana sam kod kćerke. U međuvremenu sam uspjela donekle sanirati situaciju, isušiti kuću, no bila je tu još puno posla, a sad sam opet bez ičega. Prijavila sam štetu, ali malo to znači kada će mi priznati samo nekoliko postotaka štete. Nešto se mora poduzeti, ovako dalje ne može. Kako da živim ovako, u strahu od svake kiše? Ne mogu vam opisati kako se osjećam, tresem se, na tabletama sam. Ovdje sam od 1986. godine, i nikada do rujna ove godine nismo imali ovakvu situaciju. Sada je ovako, a kiša pada dva dana. Što će biti kad buide dulje padala, ili kada se počne topiti snijeg – pita se Mirjana Dujić.

Stanare ljuti što nitko ne čisti odvodni kanal, zbog čega je, kažu, i došlo do ove situacije. Ogorčeni su na dežurne službe, kažu da je komunikacija s njima loša.

Nekoliko desetaka metara dalje, u Bohinjskoj 17, slična situacija. Voda ovoga puta nije ušla u stanove, no stanari su cijelu noć sa strahom pratili razvoj situacije.

– U tri ujutro smo postavljali vreće da nam voda ne bi ušla u stanove. Je li to rješenje, da za svake kiše dežuramo noću? Koliko možemo shvatiti iz razgovora sa službama, ispada da je Grad odlučio namjerno poplavii nas da bi sačuvali Luščić i Grabrik – kaže Ivan Zagorec.

Stanari Bohinjske su složni – za njihovu situaciju mora se pronaći rješenje. Na potezu su nadležne službe, a stanari se nadaju da će ovoga puta reagirati i prestati ignorirati njihove probleme.