Nasipi u G. Mekušju i prema Vukelićevom mostu prioriteti Hrvatskih voda

KARLOVAC – Predstavnici Hrvatskih voda karlovačkim su gradskim vijećnicima prezentirali što se u iduće dvije godine planira raditi na rješavanju sustava obrane od poplava na području Karlovca. U 2015. i 2016. godini, kako je rečeno, Hrvatske vode će na karlovačko područje utrošiti oko 30 milijuna kuna.

– Prioriteti su završiti gradnju nasipa na Gornjem Mekušju i izgraditi nasip prema tzv. Vukelićevom mostu. Za nasip u Gornjem Mekušju imamo upotrebljivu građevinsku dozvolu i siguran sam da će to u idućoj godini biti i izvršeno. Nasip prema Vukelićevom mostu je u fazi izrade parcelacijskog elaborata. Uskoro bi trebali početi rješavati imovinsko pravne odnose zajedno s Gradom Karlovcem. Očekujemo da bismo iduće godine aktivno krenuli u taj posao, rekao nam je Milan Mateša, direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu.

Što je pak tiče naselja nizvodno od Karlovca, u Pokupskoj dolini, za njih još uvijek nema projektnog rješenja, iako je riječ o naseljima koja su samo ove godine čak devet puta bila pod vodom. Idejno rješenje kako okončati probleme naselja Pokupske doline trebalo bi biti gotovo tek u listopadu iduće godine, a to je tek početak, jer tek tada slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i pribavaljanje potrebnih dozvola.

– To je 12 kilometara duga dionica i to je dosta veliki posao. Znamo da to traje dugo, ali to je tako u cijeloj Hrvatskoj – kaže Mateša.

Prezentacijom Hrvatskih voda vijećnici nisu bili prezadovoljni.

– Imam osjećaj da oni ne znaju što bi i da nisu prepoznali probleme grada Karlovca, kaže HDZ-ov Damir Mandrić, dok nezavisni Davor Petračić smatra da se radi o parcijalnom rješenju te Hrvatske vode proziva da nasipe grade pogrešnim redoslijedom.

Podsjetimo da bi za cjelovit sustav obrane od poplava za Karlovac prema okvirnim procjenama bilo potrebno oko 300 milijuna kuna. Znamo li da je samo u ovogodišnjim poplava šteta koju su pretrpjeli građani veća od 90 milijuna kuna – računica je jasna – novac za to jednostavno se mora naći što prije.