cacib2

Blagdan je svetog Martina

KARLOVAC – Blagdan je svetog Martina, odnosno Martinje. Radi se o prvom svecu koji nije bio mučenik, a ipak ima svoj liturgijski blagdan. Puno je popularniji u narodu nego u nekoj službenoj crkvenoj hijerarhiji.

Njegova gesta milosrđa prema siromahu koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa, kojem je Martin dao polovicu svoga plašta, poslužila je kao inspiracija mnogim umjetnicima, prvenstveno u slikarstvu. Francuska ga štuje kao svoga prvotnoga zaštitnika, a u poljoprivrednim i vinogradarskim krajevima Francuske, Italije, pa i naših vinorodnih predjela na ovaj se dan pije mlado vino.

Inače, Martin je rođen oko 316. godine u Sabariji, današnjoj Mađarskoj, a po očevoj želji je postao vojnik i časnik. Ime mu je zapravo umanjenica od imena boga rata Marsa. Hagiografi smatraju sv. Martina jednim od najvećih biskupa svih vremena.

Za svog zaštitnika uzeli su ga mnogi pa je tako sveti Martin zaštitnik vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, gostioničara, uzgajivača konja i gusaka, hotelijera, liječenih alkoholičara, švicarske papinske garde i Francuske.

Zaštitnik je i mnogih mjesta u Europi, a u Hrvatskoj za svog zaštitnika uzeli su ga Beli Manastir, Virje i Čepinski Martinci.