Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa ove će godine biti obilježen 16. studenog

KARLOVAC – Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa ove će godine biti obilježen 16. studenog.

Na razini Karlovačke županije i ovogodišnjem obilježavanju priključit će se Policijska uprava karlovačka i županijski Savjet za sigurnost cestovnog prometa, koji su zajednički izradili prigodni letak kojim nastoje upozoriti i podsjetiti sudionike u prometu kako su prometne nesreće jedan od glavnih uzročnika stradavanja mladih osoba, te da u svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno. Nadalje, 90 posto prometnih nesreća događa se upravo greškama vozača, a najčešći uzroci su: brzina, alkohol, sigurnosni pojas, zaštitna kaciga i drugo.

U cilju informiranja, prometna policija letak će dijeliti sudionicima u prometu od sutra, pa do 16. studenog.

Obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo je 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.

Jedan od ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2011.– 2020. godine je smanjenje broja smrtno stradalih za 50 posto u sljedećih deset godina. Ovim bi do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih sto tisuća stanovnika.

LETAK:

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/letak_PU/*{/rokbox}