cacib2

Debata o Europskoj uniji i njenom praćenju u medijima

KARLOVAC – Debata na temu Europska unija i mediji za cilj je imala analizirati odnos lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija prema ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Debatu je u Gradskoj knjižnici organizirao Europe Direct centar Karlovac, a u njoj su sudjelovali studenti Fakulteta političkih znanosti.

Prate li mediji dovoljno Europsku uniju i sve što se događa na europskoj sceni? Prema mišljenju organizatora debate ne. Stoga je i projekt kojeg provodi Europe Direct Karlovac osmišljen kako bi to poboljšao barem na našem području. U debati su stoga sudjelovali predstavnici lokalnih medija, glavna urednica Televizije 4 rijeke Ivana Belančić, novinar Karlovačkog tjednika Robert Badovinac te Marin Bakić ispred udruge Polka.

No, može li se jednako promatrati novinarski posao u nacionalnim medijima i na lokalnoj razini? Naime često se događa da u lokalnim medijima radi tek nekolicina ljudi, koji su često razapeti između dnevnih događanja. Profesorica Viktorija Car smatra da nije bitno koliko koji novinar radi, već kolika mu je motivacija.

Treba spomenuti i da danas kad marketing često diktira novinarski posao, doista je teško napraviti dobar balans.