Predstavnici Hrvatskih voda: Želje su jedno, a mogućnosti drugo

KARLOVAC – Karlovac je prioritet za Hrvatske vode nakon rješavanja situacije u Gunji, no to nažalost ne znači skoro rješavanje problema s poplavama. Zaključak rasprave na sjednici županijske skupštine koja je potrajala dva i pol sata bi se ukratko mogla sročiti u: Želje su jedno, a mogućnosti drugo.

130 milijuna kuna štete, dvije elementarne nepogode – ona od poplava u veljači i ona od poplava u rujnu, u ovoj potonjoj poplavljeno je bilo 640 kuća, dvije poplave u kolovozu i ona u listopadu, to je kratki rezime svega što su Karlovčani preživjeli ove godine.

Mislimo da bi neke manje zahvate, dok se ne realizira sustav obrane od poplava trebalo napraviti i da bi oni svakako ublažili posljedice za Mostanje, Logorište, Malu Švarču…kazala je predstavnica mještana Mostanja Ljiljana Šegavić.

Mještani Mostanja tako su i predstavnicima Hrvatskih voda ponovili svojih nekoliko prijedloga za koje smatraju da bi bitno promijenili situaciju s poplavama u njihovoj gradskoj četvrti.

Rijeke su tisućama godina, od kad je ljudske povijesti, dubile korita prema dolje, a mi sada rijeke neprirodno dižemo u zrak. Meni to nije noramalno. Dajmo joj korito, omogućimo joj njezino prirodno korito da ima kuda teći, rekao je zamjenik župana Ivan Banjavčić.

Predstavnici Hrvatskih voda još su jednom ponovili da bi za cjelovitu zaštitu Karlovca trebalo izgraditi gotovo 55 kilometara nasipa, a taj projekt vrijedan je 318 milijuna kuna. Iako kažu da je to za sada nemoguće iz više razloga, Karlovčani s pravom nisu zadovoljni.

Marijan Grubešić i Anton Radman upitali su i kamo odlazi novac kojeg građani Karlovca uplaćuju na svojim računima za vodu.

Predstavnici Hrvatskih voda branili su se uglavnom prebacujući odgovornost na Zavod za zaštitu prirode, zelene udruge te ostale institucije. Nije jednostavno riješiti problem Karlovca, ali mi to želimo unatoč svim problemima, rekao je direktor VGO srednja i donja Sava Milan Mateša.

U svakom slučaju skupštinari su složni: ovaj je problem iznad politike i sve političke stranke moraju zajedno utjecati i pritiskati da se problemi riješe, inače nam ne gine još poneka poplava, kako je krenulo na mjesečnoj bazi.

Prema nadležnom Ministarstvu Karlovačka će županija poslati i pisanu inicijativu za promjenom propisa o šljunčarenju. Naime stav je skupštinara da je upravo zabrana vađenja šljunka jedan od uzročnika poplava s kojima se bore stanovnici županije.

Da ne bi sjedili prekriženih ruku dok se čeka da neka od nadležnih institucija da reagira, skupštinari su sa jednim suzdržanim glasom usvojili prijedlog Marije Jelkovac o ovoj inicijativi.

 

ljiljana_segavic