OŠ I. B. Mažuranić dobila novu fasadu, očekuje se 25 % uštede na energentima

OGULIN – Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić u centru Ogulina izgrađena je davne 1891 godine. Zaštićena je kao spomenik kulture, a nakon nedavno završene sanacije pročelja zasjala je novim sjajem. Radove vrijedne dva milijuna i 150 tisuća kuna sa 60 je posto sredstava sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je ostatak novca osigurala Karlovačka županija.

Iako će ova investicija rezultirati smanjenjem troškova za energente, škola nažalost i dalje nije potpuno energetski učinkovita budući da je zbog zahtjeva konzervatora to bilo nemoguće realizirati. Naime, izolacija u debljini 12 cm nanesena je samo na stražnji dio objekta, dok na bočne strane i pročelje konzervatori to nisu dozvolili.

Novoobnovljenu školu danas je obišao župan Ivan Vučić sa suradnicima, koji je izrazio žaljenje što ovo ulaganje neće uroditi većim plodom.

Županija će, obećao je župan, nastaviti koliko to bude moguće sudjelovati u projektima energetske učinkovitosti kao što su ugradnja termofasada i novih kotlovnica, jer osim uštede koja se time ostvaruje, na to ga obvezuje i Europska unija, koja Hrvatskoj propisuje da 2018. godine 20 posto energije mora dolaziti iz obnovljivih izvora. Trenutno smo na 4 posto, što znači da predstoji još mnogo posla.

Inače, nakon sanacije pročelja, u OŠ Ivane Brlić Mažuranić koju trenutno pohađa 505 učenika, kreće i uređenje okoliša škole i postavljanje video nadzora vanjskog prostora škole što će se financirati iz spomeničke rente grada Ogulina. Škola je ljetos dobila i nove sanitarne čvorove vrijedne 97 tisuća dolara, što je omogućila donacija američke vlade.