Zimska služba spremna za snijeg!

KARLOVAC – Snijeg nas ne može iznenaditi, poručuju iz Zimske službe. Iako vremenske prilike posljednjih dana nisu tipične za ovo doba godine, odrađene su sve potrebne pripremne radnje za zimsku sezonu, koja je službeno započela 15. studenog i trajat će do 15. travnja.

Zimska služba vodit će brigu o ukupno 1054 kilometra županijskih i lokalnih cesta, 388 kilometara državnih cesta na karlovačkom području te 500-ak kilometara nerazvrstanih cesta. Županijska uprava za ceste za taj zadatak na raspolaganju ima 6 milijuna i 390 tisuća kuna, što je nešto manje nego lani, a Hrvatske ceste raspolažu budžetom od 7 milijuna i 200 tisuća kuna. No cestarima će stvari donekle olakšati novi Pravilnik o održavanju cesta, koji kaže da je cesta prohodna ako je na njoj do 10, odnosno 15 centimetara snijega, kaže ravnatelj Županijske uprave za ceste Boris Kozjan.

To ne znači da će se čekati da padne 10, odnosno 15 cm snijega da bi krenuli čistiti, glasi obećanje Zimske službe. No, da to prođe bez posljedica bit će nužna suradnja vozača, koji bi upozorenja o obaveznoj zimskoj opremi trebali shvatiti ozbiljnije nego ikada.

Da ceste na karlovačkom području budu prohodne brinut će ukupno 85 vozila i strojeva. Budući da je lanjska zima bila blaga, na skladištu je ostalo oko tisuću tona posipala, a naručena je i nova pošiljka koja stiže ovih dana, tako da problema u tom smislu ne bi trebao biti. No problem bi mogli predstavljati odroni i klizišta aktivirani u ovogodišnjim poplavama, budući da se s dolaskom zimskih uvjeta očekuje da se stanje dodatno pogorša.

Kako bi se prionulo rješavanju ovih problema, očekuje se pomoć s državne razine, no hoće li i kada će ona doći, za sada nema odgovora. Preostaje samo nadati se da zima ni ove godine neće pokazati preoštre zube, jer nove elementarne nepogode posljednje su što nam je sada potrebno.