zdenko_basic

  • November 20, 2014
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Izložba ilustracija mladog zagrebačkog umjetnika Zdenka Bašića bit će otvorena večeras (četvrtak) u 19 sati u prostorijama Galerije Zilik u Radićevoj ulici.

Zdenko Bašić rođen je 27. siječnja 1980. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine 10 minutnim lutka filmom Priča o snijegu – Anđeli u snijegu, i nagrađen nagradom za najuspješnije diplomante.

Pored animiranog filma i režije, bavi se i ilustracijom te je dosad ilustrirao nekoliko autorskih knjiga za koje dobiva mnoga priznanja.

Nagradu Grigor Vitez za ilustraciju dobiva 2009. i 2014. godine, te posebno priznanje nagrade 2011. godine za cjelokupnu realizaciju knjige kao posebnog sklada dizajna, ilustracija i teksta te visoku estetsku vrijednost. 2006., 2012. i 2013. godine dobiva i Književne nagrade “Kiklop” za svoj rad na autorskim knjigama, “Priča o čokoladi”, “Sjeverozapadni vjetar” i “Mjesečeve sjene”. Dobitnik je dva “Porina” diskografske nagrade, 2010. i 2012. godine za najbolji video broj “Žeđam” i grafičko oblikovanje “Svijet glamura”.

Svoje ilustracije izlaže na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i svijetu među kojima je i Biennale ilustracije u Bratislavi i Zagrebu, First Imam Ali International Painting Symposium održanom u Teheranu 2007. godine, te selekcija BIB u Japanu. 2012. godine upisan je na Časnu listu IBBY-ja (International Board on Books for Young People Honour List), a 2009. ULUPUH mu dodjeljuje nagrada za najboljeg mladog umjetnika i doprinos ugledu ULUPUH-a.

Za svoj debitantski film “Guliver” (2009.) dobiva posebnu diplomu stručnog žirija na Animateci u Ljubljani, Grand prix na Danima hrvatskog filma 2009. godine, nagradu “Oktavijan” za najbolji animirani film na DHF, te nagradu za najbolji kratki film na “Libertasu” međunarodnom filmskom festivalu u Dubrovniku. Za animirano – igrani film “Vesla” 2012. godine dobiva Zlatnu medalju UNICA-e, Svjetskog festivala neprofesijskog filma .

Izložba Zdenka Bašića u Galeriji Zilik ostaje otvorena do 4. prosinca.