cacib1

Levchenko: Nadam se da će Adriadiesel završiti posao započet u Ukrajini

KARLOVAC – Postoje veliki potencijali za gospodarsku suradnju između Hrvatske i Ukrajine, konkretnije između Ukrajine i karlovačke tvrtke Adriadiesel, najvažniji je zaključak današnjeg sastanka Veleposlanika Ukrajine Oleksandra Levchenka, vodstva Karlovačke županije i županijske Gospodarske komore.

– Nadam se da će Adriadiesel završiti posao koji je u Ukrajini započeo još osamdesetih godina, kada su u Južnoukrajinsku nuklearku ugrađeni njihovi dizel generatori. Ti dizel generatori sada moraju biti popravljeni, a Adriadiesel je favorit za taj posao. No moramo biti striktni u proceduri. Mislim da ako Veleposlanstvo Hrvatske u Kijevu uz podršku ukrajinskog ministarstva energetike sve odradi kako treba mogli bi govoriti o dosta interesantnom poslu – rekao je Levchenko nakon sastanka.

Višegodišnje prijateljstvo Karlovačke županije s Ukrajinom stvoreno je upravo na temeljima nekadašnje gospodarske suradnje, podsjetio je župan.

– Došli smo do spoznaje da je gospodarstvo Karlovačke županije, pogotovo Karlovca i bivše Jugorturbine, imalo velika gospodarska ulaganja u tadašnji SSSR, današnju Ukrajinu, gdje je bila velika vojna i energetska industrija, i temeljem toga su Karlovačka županija i Nikolajevska oblast, gdje je bila smještena ta industrija, sklopile povelju o suradnji, nakon čega su ostvareni međusobni posjeti i razmijenjeni neki gospodarski kontakti– dodao je župan.

No obzirom na trenutnu kriznu situaciju u Ukrajini današnji susret nije imao samo gospodarske konotacije. Razgovaralo se i o zbrinjavanju izbjeglica i ostalim temama vezanim uz funkcioniranje u ratnim uvjetima. Veleposlanik je ujedno uputio Hrvatskoj zahvalu na podršci u teškoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi. Cijenimo vašu podršku i siguran sam da će Ukrajina, kao i Hrvatska, prebroditi ovo što nam se događa. Hrvatski narod izborio je neovisnost, siguran sam da će i ukrajinski narod pronaći snagu da obrani svoju teritorijalnu cjelovitost, poručio je ukrajinski Veleposlanik.