Novi pogon tvrtke Aquaestil otvoren u Generalskom Stolu

GENERALSKI STOL – Unatoč krizi i propasti brojnih građevinskih firmi, tvrtka Aquaestil otvorila je novi pogon u Generalskom Stolu. U pogonu za sada radi 20-ak ljudi, a moguće je da se taj broj poveća. Investicija vrijedna pet milijuna kuna ostvarena je vlastitim sredstvima, odnosno kreditom čiju kamatu dijelom sufinancira Karlovačka županija iz programa potpora gospodarstvu.

Još 2011. godine kupljena je hala Pamučne industrije u Generalskom Stolu u kojoj je danas svečano otvoren novi pogon tvrtke Aquaestil. Već 2012. počeo je s radom dio pogona, a ove godine konačno lice dobila je zgrada u kojoj se već proizvodi velik dio proizvoda.

Iako je kriza uzrokovala pad proizvodnje zbog čega je u Europi zatvoreno 10-ak sličnih tvornica, Aquaestil bilježi rast izvoza i prodaje za čak 30 posto. Konstantno se ulaže u nove tehnologije i povećanje kvalitete proizvoda.

Nova tvornica puno znači za općinu Generalski Stol, osobito što je stara građevina bila u derutnom stanju. Općina će svakako pomagati koliko je u njenoj moći, jer upravo ovakvim pogonima smanjuje se nezaposlenost, rekao je načelnik Alen Halar.

Da je Karlovačka županija tradicionalno industrijska podsjetio je predsjednik županijske Gospodarske komore Zlatko Kuzman koji je pohvalio činjenicu da se pogoni ove tvrtke nalaze u općinama koje nisu u središtu županije.

Aquaestil je dio sredstava potrebnih za ulaganje u ovaj pogon uspio povući iz Fonda za regionalni razvoj, a nadaju se da će plasmanom novih proizvoda na američko tržište uspjeti zaposliti veći broj ljudi.