Smiješi se kompromis, gradonačelnik će razmotriti uvođenje platnih razreda

DUGA RESA – Čak 2.019 potpisa prikupila je građanska inicijativa “Mame Duge Rese za prava i dostojanstva djece”, koja je pokrenuta zbog odluke Gradskog vijeća o poskupljenju vrtića. Prikupljene potpise mame će u ponedjeljak uručiti na adresu Grada Duge Rese, a uoči toga sinoć je održan okrugli stol na kojemu su članice inicijative o svojim zahtjevima raspravljale s gradonačelnikom Ivanom Baršićem, njegovim najbližim suradnicima i članovima Gradskog vijeća.

U prilično mirnom ozračju, bez povišenih tonova, protekao je sinoćnji susret dugoreških mama i predstavnika gradske uprave koji su ljetos donijeli odluku o poskupljenju cijene smještaja u vrtićima. Tada je umjesto dotadašnjih platnih razreda koji su ovisili o socijalnom cenzusu uvedena jedinstvena cijena od 750 kuna mjesečno, odnosno 600 kuna mjesečno za drugo dijete u vrtiću. Iako se tijekom rasprave moglo čuti kako su vijećnici ovu odluku donijeli tek nakon dugog razmišljanja i nakon što su iscrpili sve ostale mogućnosti kako namaknuti novac da bi se stabiliziralo poslovanje vrtića, mame su i dalje odlučne: ističu da je bezobrazno što je građanima s najmanjim prihodima vrtić najviše poskupio i zato u ime svih koji su potpisali njihovu peticiju inzistiraju na povratku platnih razreda. Zaključak gradonačelnika je da će se o tome nastaviti razgovarati, no i dalje stoji iza prijašnjih izjava da postoje roditelji čija se primanja “na papiru” razlikuju od onih stvarnih.

Inicijativa “Mame” predložila je gradonačelniku i uvođenje još jednog, najvišeg platnog razreda, koji bi se odnosio na obitelji u kojima oboje roditelje zarađuje plaće veće od državnog prosjeka te bi za njih cijena vrtića iznosila oko tisuću kuna mjesečno.

Ono što je sigurno – preraspodjela proračunskog kolača bit će težak posao, ne samo zato jer svi pročelnici brane svoje sektore i ističu da nemaju gdje rezati, već i zbog toga jer se u 2015. očekuje 900.000 kuna manjka na prihodovnoj strani zbog porezne reforme. No iako konkretna obećanja o uvažavanju svoga prijedloga nisu dobile, mame su zadovoljne zaključcima te su gradonačelniku zahvalile što je pokazao spremnost na dijalog.

Podršku dugoreškim mamama došli su dati vijećnici oporbe, među kojima i SDP-ova Vesna Brezović, inače odgojiteljica u vrtiću, koja je istaknula kako je odlukom o poskupljenju Grad pokazao socijalnu neosjetljivost i kako bi sva djeca ipak morala imati jednake mogućnosti. Naime, nakon poskupljenja iz vrtića se ispisalo čak 13-ero djece. Protiv jedinstvene cijene je i laburist Emil Belavić koji je pak poručio da će sive ekonomije uvijek biti, no da većina ljudi koja je bila u najnižem platnom razredu uistinu nema novca. Svaki čovjek ima pravo na razvoj i obrazovanje od najranije dobi, istaknula je pak predstavnica ROZP-a Marija Perušić.