Josipović: Regionalizacija će svima donijeti dobro, treba nam efikasniji sustav

KARLOVAC – Ustavne promjene – gospodarska diplomacija naziv je javne tribine koja je održana u karlovačkoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića. Gost tribine bio je predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. Riječ je o prvoj tribini o ustavnim promjenama koje su dio izbornog programa budućeg SDP-ovog kandidata za predsjednika države.

Pod motom “To je pravi put” Josipović je krenuo u pretkampanju, a za početak svog djelovanja izabrao je upravo Karlovac. Puno riječi bilo o ustavnim promjenama s kojima aktualni predsjednik kreće u borbu za još jedan mandat, no više na državnom nivou, stoga nas je zanimalo što bi promjene Ustava donijele lokalnoj razini.

– Donijet će dramatične promjene na lokalnom nivou, zato što predlažem da Hrvatska zaista postane decentralizirana država, mi smo to danas samo na papiru, po broju općina, županija, gradova, ali suština je vrlo centralističke naravi, dakle i novac i poslovi su mahom koncentrirani na državnu razinu, mislim da to treba prekinuti. Uspješne države, posebice kada je riječ o gospodarstvu imaju visok stupanj decentralizacije, jeftiniji i efikasniji sustav i to je ono što predlažem. Predlažem regionalizaciju Hrvatske – pet do osam regija, o čemu treba razgovarati, ali ideja je Hrvatske kao zemlje regija. Jedinstvena Hrvatska, ali regionalizirana, smatra Josipović.

O karti regija još se nije razgovaralo, to je ipak stvar šireg kruga ljudi, kaže Josipović, tako da trenutno nije znao reći gdje bi bilo mjesto Karlovca u priči o regionalizaciji.

– Prije svega moraju se uzeti u obzir geografski i ekonomski parametri, možda u nekim sredinama i povijesni, ali odluka o tome kakve će biti regije mora biti racionalne naravi. Ponajmanje smiju biti današnji kriteriji da se kreiraju lokalne jedinice samouprave sukladno tome koja je politička opcija na vlasti, kaže Josipović.

Nameće se pitanje hoće li Karlovac regionalizacijom više dobiti ili izgubiti zbog blizine Zagreba.

– Siguran sam da kako god složimo kartu regija da će svi biti na dobitku, mislim da strahovi koji se kod nekih javljaju nisu opravdani, bit će efikasniji sustav u kojem će svi imati puno više koristi nego sada. Mnogi projekti koji se danas ne mogu napraviti jer je država razmrvljena, bit će mogući, smatra Josipović.