Karlovac prvi u Hrvatskoj dobiva solarno stablo

KARLOVAC – Karlovac je prvi grad u Hrvatskoj koji će imati solarno stablo. Radi se o javnom solarnom punjaču mobitela i tableta, čije je postavljanje planirano u svibnju ili lipnju iduće godine na Vunskom polju. Nositelj projekta je Udruga za lokalni razvoj “Turbina promjena”, a 352 tisuće kuna vrijednu investiciju sufinanciraju Fond za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost sa 40 posto i Grad Karlovac sa 30 posto.

– Solarno stablo zamišljeno je kao mjesto druženja i okupljanja. Sastoji se od dva elementa: prijemnika i klupe. Osnovna funkcija prijemnika, koncipiranog u obliku stabla, je da transformira solarnu energiju u svima neophodnu električnu. Ujedno će solarno stablo biti besplatni hotspot u centru grada budući da je Wi-Fi instalacija dio konfiguracije stabla. Solarno stablo zato predstavlja točku okupljališta mladih ljudi, na kojem se uz praktično korištenje obnovljivih izvora energije može jačati svijest građana o mogućnostima korištenja tih izvora energije i uštedi energije kroz energetsku učinkovitost – objašnjava Žarko Latković iz udruge “Turbina promjena”.

Inače, prvo solarno stablo postavljeno je u Beogradu, budući da je riječ o inovativnom proizvodu mlade srpske tvrtke. Ima 16 utičnica, a karlovačko stablo bit će njegova modernizirana verzija.

Partneri u projektu, uz Grad Karlovac, su Općina Plaški, Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske i Dom za djecu “Vladimir Nazor”. U sklopu projekta planirana je provedba edukativne kampanje koja za cilj ima promociju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. U planu su edukativne radionice na području Karlovca i Plaškog, nagradni kviz te interaktivne radionice za djecu i mlade iz Doma “Vladimir Nazor”.

Projekt će se provoditi do kraja kolovoza iduće godine.