Ledena avantura na jezeru Sabljaci; Ogulinci kupanjem ušli u Novu godinu

OGULIN – Na ideju Ogulinca Zvonka Ranogajeca, lani je doček Nove godine po prvi puta obilježen na neuobičajen način – novogodišnjim kupanjem u jezeru Sabljaci. Sve je krenulo s idejom da skok u hladno jezero na prvi dan Nove godine zaživi kao tradicija koja bi ukazala na turistički potencijal ovoga kraja, stoga je i danas, bez obzira na ekstremno nisku temperaturu, na Sabljacima bilo veselo.

Prvi siječanj 2015., nešto prije podneva. Mjesto radnje – jezero Sabljaci. Temperatura zraka samo -9 Cezlijusa, temperatura vode 0 stupnjeva. No avanturisti ne odustaju: okupat će se u ledenoj vodi. Za razliku od okupljenih gledatelja zabundanih u tople kapute, kape, rukavice i šalove, kupači su sa sobom ponijeli nešto drugačije rekvizite – ručnike, japanke i sunčane naočale, a prije skoka trebalo je prikupiti hrabrost, čime drugim nego – rakijom.

Kako bi svoj plan sproveli u djelo, ledom okovanu površinu jezera morali su razbijati pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Za razliku od lanjskog 1. siječnja, kada su u tada ipak toplije jezero uskočila trojica entuzijasta, danas ih je, bez obzira na ekstremno nisku temperaturu, bilo čak šestero. Uz najmlađeg kupača, 29-godišnjeg Dalibora Kovačića, te samog organizatora ove avanture, danas su stvaranju nove tradicije u ovom kraju doprinijeli 54-godišnji Jerko Žanić, 59-godišnji Zvonko Lipošćak, gost iz Otočca Zdravko Prša, a bio je tu i zamjenik ogulinskog gradonačelnika Željko Stipetić, od kojeg smo doznali da bi se HOC Bjelolasica u veljači trebao naći na javnoj dražbi.

Inače, za lokaciju kupanja Ogulinci su odabrali dio obale podno restorana HOC-a Bjelolasica, koji je prije nešto više od godinu dana posve uništen u požaru. Stoga je ova lokacija i svojevrsna poruka: Ogulinci se nadaju da će se pojaviti investitor koji bi obnovio ovaj objekt, ali i revitalizirao cjelokupni turizam u ovom kraju.