SDP o izborima: Čestitamo na pobjedi, ali mi moramo ojačati organizacije i ponuditi alternativu

KARLOVAC – HDZ je na ovim izborima pokazao koliko imaju jaču infrastrukturu, kazao je predsjednik županijskog SDP-a Damir Mateljan dodavši kako je bez obzira na poraz, SDP postigao dobar rezultat i da je sada vrijeme da se nastavi raditi dalje na dobrobit građana, jer citirajući pokojnog Ivicu Račana poručio je: bolje izgubiti izbore, nego obraz. Predsjednici županijskog i gradskog SDP-a Damir Mateljan i Žarko Latković zahvalili su se svim biračima te uputili čestitku novoizabranoj predsjednici Hrvatske.

Mateljan je dodao kako su ovi izbori bez obzira na malu razliku udar na SDP, ali jednako tako moraju ojačati organizacije na ruralnim područjima koje su se pokazale kao HDZ-ova utvrda, a gdje stranka mora ponuditi alternativu.

– Jer nitko me ne može uvjeriti da stanovništvo Karlovačke županije živi dobro, da ima dobru infrastrukturu, da je broj zaposlenih izuzetno visok, u to me nitko ne može uvjeriti jer sam se sam uvjerio u suprotno, pojašnjava Mateljan.

Upitan da komentira činjenicu kako nisu sva ruralna područja dala glas Kolindi Grabar Kitarović, Mateljan odgovara da ruralni djelovi u kojima je Ivo Josipović dobio više glasova su oni razvijeniji djelovi Hrvatske, poput Međimurja, Istre, Krapinsko zagorske županije, pa i sjeverni dio naše županije. Upravo po toj razvijenosti Vlada sada dodjeljuje sredstva, odnosno više sredstava daje slabije razvijenim gradovima i općinama kako bi se smanjila ta razlika, napomenuo je.

Kada smo već kod Vlade, na novinarski upit kako komentira izjave premijera Milanovića u izbornoj noći, Mateljan je samo podsjetio da je HDZ jedina stranka nepravomoćno osuđena za kriminal.

– Zbog čega su birači prešli preko toga, to je sad drugi par rukava, ali to su činjenice. Činjenica je i da HDZ u ovih nekoliko godina nije napravio neku ozbiljniju ”čistku” ili lustraciju o kojoj toliko vole govoriti. Zapravo manje-više isti ljudi su ostali u istim okvirima u kojima su bili prije toga, smatra Mateljan.

Sve u svemu izbori su, kažu u SDP-u protekli dobro iako je bilo ”sitnih nepodopština”, zbog čega stranka na izbore šalje i velik broj promatrača.

– Dovoljno zante da se u prošlosti događalo jako puno krađa na biračkim mjestima. Vidite i sada da je Karlovac jedini grad u Hrvatskoj u kojem se na jednom izbornom mjestu ponavljaju izbori. Bila su dva listića više u kutiji unatoč tome što je bio naš promatrač tamo, ali da nije bilo njega ti izbori sigurno ne bi bili poništeni nego je zbog njegove primjedbe u zapisniku došlo do poništenja. Zakon jasno kaže da u kutuji može biti samo isto ili manje listića, ispričao je Latković te dodao kako se SDP okreće sada prema izborima za mjesnu samoupravu. Ako se sudi prema predsjedničkim gdje je Josipović dobio najviše glasova u gotovo svim gradskim četvrtima, na idućim izborima očekujemo pobjedu zaključio je Latković.