Nekoliko certifikata ove godine konačno bi trebali dobiti prodavači na karlovačkoj tržnici

KARLOVAC – Iako je prošle godine najavljivano kako će se krenuti s certificiranjem proizvođača na karlovačkoj tržnici, taj projekt nije zaživio. U Hrvatskoj je još 2005. godine počela provedba projekta Certificirana seljačka tržnica, a ove godine projekt bi konačno trebao zaživjeti u Karlovcu.

Iako su financijske mogućnosti građana sve slabije, na Tržnici se nadaju da će certfikati ipak pomoći i kupcima i prodavačima, prvi će imati sigurnost pri kupnji,a drugi će biti konkurentniji od svojih kolega koji certifikate neće imati.

U Karlovcu su uvijek neki problemi oko administracije, kaže direktor OTP tržnice Niko Pervan, u ovom projektu koji vodi Udruga hrvatskih tržnica oslanjamo se na pomoć Poljoprivredno savjetodavne službe, a oni su stalno nešto komplicirali i na kraju sam ove godine odlučio taj posao odraditi sam sa svojim pomoćnikom, kaže Pervan.

Iako neki ne žele certificiranje iz nekih svojih razloga, 15-ak proizvođača izrazilo je želju da što prije dobiju svoje cerifikate. Većinom se radi o proizvođačima sira, mlijeka i nešto povrtlara. U današnje vrijeme kad se sve više ljudi vraća zdravoj prehrani i pokušava pronaći kvalitetne domaće proizvode, certifikati su itekako poželjni.

Trošak certificiranja za proizvođače je nula kuna, dodaje Pervan, odnosno sve plaća Udruga. Na tržnici se nadaju da će certificiranje proizvoda dovesti do veće sigurnosti lokalnih proizvođača, ali i privući veći broj kupaca.